Във връзка с повишения обществен интерес към дейността на тъканните

...
Във връзка с повишения обществен интерес към дейността на тъканните
Коментари Харесай

„Медицински надзор“ проверява всички тъканни банки у нас

Във връзка с покачвания публичен интерес към активността на тъканните банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна шнур, шефът на Изпълнителна организация " Медицински контрол " Росен Иванов издаде заповеди за осъществяване на изключителни инспекции на тези лечебни заведения, които имат позволения да реализират такива действия, оповестиха от организацията.

Целта на инспекциите е да бъде тествано дали се съблюдават условията на Закона за трансплантации на органи тъкани и кафези и Наредба № 6 от 2007 година за одобряване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и кафези - съоръжение, подготовка на личния състав, донорските досиета, постоянното водене на изискуемите регистри, отчетността към ИАМН.

Общо 11 тъканни банки правят активност по взимане, експертиза и предпазване на стволови кафези от пъпна шнур на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният период за осъществяване на инспекциите е 8 ноември, като систематизирани резултати могат да се чакат в десетдневен период след тяхното привършване.

Причината за инспекцията е хаосът с една четвърт от стволовите кафези на българските бебета, провокиран от забавени документи за положението на замразения материал, който може да се употребява от самото дете или от негови родственици за трансплантации при тежки диагнози.

Забавянето е от страна на една от банките - CryoSave, която е с нов притежател в Холандия и реалокира лабораторията си в Полша. Тъканната банка Криоцентър -България, която действаше на територията на нашата страна, пък подаде искане до Изпълнителната организация по медицински контрол (ИАМН) за закриване на активността си в България на 8 август.

Около 1000 пловдивчани съхраняват стволови кафези на своите деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР