Във връзка с последиците от земетресението, което се случи на

...
Във връзка с последиците от земетресението, което се случи на
Коментари Харесай

Хърватия обяви бедствено положение след силния трус


Във връзка с последствията от земетресението, което се случи на 29 декември в няколко района на страната, хърватското държавно управление разгласи бедствено състояние, предава Българска национална телевизия. Това заяви в понеделник на държавно съвещание министър председателят Андрей Пленкович.

" Днес взехме решение освен да обявим режима на злополука в регионите на Сисак, отчасти в Загребския и Карловацкия окръзи, само че и въз основа на към този момент съществуващия щаб на гражданската отбрана да образуваме обособен щаб за преодоляваме следствията от бедствието, ръководен от вицепремиера Томо Медвед ", сподели Пленкович.

Според премиера новата централа ще включва представители на всички министерства, а министърът на държавната благосъстоятелност Дарко Хорват и вицепремиерът Борис Милошевич са назначени за заместник-председатели.

Режимът на злополука планува координирано пускане на работа за превъзмогване на последствията от естествен или породен от индивида прелом на всички служби, включени в системата на гражданската отбрана, както и на съответните министерства и държавни ведомства.

Земетресение с магнитуд 6,3 удари Хърватия на 29 декември. Епицентърът е бил ситуиран на 46 км югоизточно от Загреб на дълбочина 5 км. Седем души починаха.

Земетресенията в Хърватия не стопират от сутринта на 28 декември. Оттогава са регистрирани над 70 труса, които се усещат и в Италия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и югоизточните региони на Австрия.

Рано през днешния ден сутринта ново мощно земетресение разклати Централна Хърватия в 7.49 ч. (местно време).

По данни на хърватската работа по сеизмология, трусът е бил с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер, а епицентърът е покрай Петриня, най-сериозно потърпевшият при мощния трус на 29 декември хърватски град.

Трусът е усетен мощно в Загреб и покрайнините.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР