Във връзка с Парижкото споразумение за климата и в частност

...
Във връзка с Парижкото споразумение за климата и в частност
Коментари Харесай

Системи за съхранение на енергия и за улавяне на въглероден двуокис ще могат да се финансират по реформираната схема за търговия с емисии


Във връзка с Парижкото съглашение за климата и в частност ограничение на покачването на междинната температура под 2 градуса по Целзий, Брюксел започва реформираната четвъртата фаза на Европейската скица за търговия с излъчвания. (Директива 2003/87/ЕО - Реформирана съдебна техническа експертиза в IV-та Фаза ). Това изясни по време на конференцията на БФИЕК Боряна Каменова от министерство на околната среда и водите.

Както е известно средствата, които страната ни получава от търговията с излъчвания отиват във Фонд Сигурност на електроенергийната система и с тях се дава опция за финансиране на редица енергийни планове, в това число и свързани с енергийната успеваемост и възобновими енергийни източници. Новата реформирана скица за търговия с излъчвания ще дава опция и за финансиране на обекти за предпазване на сила, както и за хващане на въглероден двуокис.

Новата скица за търговия с излъчвания цели реализиране от страна на Европейски Съюз през 2030 година от минимум 40 % по отношение на нивата от излъчвания от 1990 година, като секторите, които попадат в ЕСТЕ (Единната скица за търговия с емисии) би трябвало да понижат излъчванията си с 43 % по отношение на 2005 година Каменова напомни, че с така наречен летен пакет от 2015 година е и решението за основаване на запас за пазарна непоклатимост. Именно на основата на него е и направената промяна за търговията с излъчвания.

В структурата на реформираната система за търговия с излъчвания влизат два фонда – Фонд за нововъведения и Фонд за рационализация.

Създават се също по този начин Резерв за пазарна непоклатимост и Резерв за нови участници (NER).
Предвижда се Резервът за пазарна непоклатимост да бъде допълван с квоти, останали неизползвани заради закриване на съоръжения или обилни промени в производството.

Основна цел на решението за реформиране на схемата за търговия с излъчвания и основаването на новите принадлежности е да се усъвършенства устойчивостта (на ЕСТЕ) по отношение на обилни пазарни разтърсвания и справяне с големия генериран остатък от квоти посредством въвеждането на автоматизирано контролиране на предлагането на квоти за продажби посредством търг от 2019 година, изясни Каменова.

Резервът за пазарна непоклатимост е тип спомагателна мярка към към този момент контрактуваното отсрочване на тръжната продажба на 900 млн. квоти до 2019 година (т.нар. „ беклоудинг “) и без значение от други структурни ограничения за стабилизиране на Схемата, изясни Каменова. Тя напомни също, че капиталовите цели в реформираната скица за търговия с излъчвания са свързани с възстановяване на енергийната успеваемост, модернизиране на енергийните мрежи, включително И топлофикационните тръби и мрежите за транспорт на електрическа енергия, увеличение на междусистемните връзки, произвеждане и потребление не електрическата енергия от ВЕИ, диверсификация и рационализация на енергийния бранш и други.

По думите на специалиста от екоминистерството, от 2021 година делът на квотите, подлежащи на продажба посредством търг съставлява 57 % от квотите в целия „ cap” (приблизително 15,5 милиарда квоти), от които 2 % (310 млн. квоти) ще бъдат предопределени за новия Фонд за рационализация. Това съставлява друг метод към съществуващия метод за установяване на оптималния размер на наличните квоти за гратис систематизиране, което е резултат от пресмятане, а не от % от общите квоти на Европейски Съюз.
От тръжния дял 90 % са планувани за систематизиране сред страните - членки на база верифицираните излъчвания, а 10 % са планувани като механизъм за взаимност, напредък и междусистемни връзки – за страните - членки с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията под 90 % за междинния в Европейски Съюз (в това число България). Останалите 43 % ще бъдат употребявани за гратис систематизиране за браншове, изложени на риск от изместване на въглеродни излъчвания и за Фонда за нововъведения.

Безплатното систематизиране на квоти се резервира, като в интервала 2021-2030 година се чака да бъдат разпределени гратис към 6,3 милиарда квоти. Въпреки това трите съществени аспекта предопределящи го – ползватели на характерни излъчвания, подредба на секторите и равнища на интензивност са ревизирани:

Запазват се настоящите 54 на брой индикатори за характерни излъчвания или така наречен бенчмарк, като техните равнища са обновени с оглед отчитане на софтуерния напредък при инсталациите и отбягване на незаслужени облаги в сходство с следеното приблизително усъвършенстване при първите 10 % най-ефективни съоръжения в бранша за интервала 2007-2008 година Стойностите на индикаторите са поправени с избран % на отклоняване съгласно степента и темпа на напредък в даден бранш.

Заложено е по-често преразглеждане на разпределението на безплатните квоти към действителното равнище на инсталациите, което ще подсигурява, че поддръжка се оказва на предприятията и секторите, в които се осъществя напредък.

За задачата се планува приемане на решение за интервала 2021-2025 година, основано на историческите равнища на интензивност от 2016-2017 година Взетото решение за интервала 2026-2030 година основано на историческите равнища на интензивност от 2021-2022 година и въз основа на използване на годишното понижение за всяка година сред 2008 – 2028 година

С цел опазване на каузи на подлежащите на продажба посредством търг квоти според член 10 за всяка година през която сумата на гратис разпределените квоти не доближи оптималното допустимо количество при спазен дял на квотите за продажба посредством търг, останалите неразпределени безвъзмездни квоти до това количество се употребяват за попречване или ограничение на понижението на безплатното систематизиране с оглед съблюдаване на каузи на разпределените посредством търг квоти през идващите години. Тоест до 3 % от общото количество квоти, подлежащите на продажба посредством търг се употребява, доколкото е належащо за увеличение на оптималното количество, което е разполагаем.

Продължава безплатното систематизиране на квоти за производството на електрическа енергия, само че при нови правила. Подкрепяните вложения би трябвало да са ориентирани към безвредна и устойчива нисковъглеродна стопанска система и да реализират дълготрайните цели на Парижкото съглашение. Ограничена е до 40 % от разпределените на страните - членки тръжни квоти, които ще се употребяват на равни елементи в съответните години в интервала 2021-2030 година и с варианти за 10 страни - членки с Брутният вътрешен продукт под 60 % от междинния за глава от популацията в т.ч и България.

От Фондът за рационализация няма да се поддържат уреди, употребяващи твърди изкопаеми горива. Предвидена е опция за дерогация за устойчиви топлофикационни мрежи.

Най-малко 70 % от този фонд могат да се употребяват за поддръжка на вложения за произвеждане на електрическа енергия от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС), за възстановяване на енергийната успеваемост, предпазване на сила, уреди за хващане на въглероден двуокис, модернизиране на енергийните мрежи. Фондът се ръководи от страните - членки, Европейска инвестиционна банка реализира търговията с квоти и ръководи приходите отпуснати на съответна страна - членка на Европейски Съюз след решение на Европейска комисия. До края на тази година се чака вторично законодателство по този въпрос и към момента няма изясненост по критериите за избор на планове.
Фондът за рационализация ще започва началото на интервенциите през 2021 година

Фондът за нововъведения ще дава идентични благоприятни условия за финансиране и достъп на всички оператори, без да се толерират съответни компании. Критериите обаче също се чака да са подготвени към края на тази година.

Важно е да се знае, че старите квоти до 2020 година имат безсрочна годност. Новите квоти обаче няма да могат да се употребяват за 2020 година и бизнесът би трябвало да планува това. В допълнение до 30 септември 2019 година би трябвало да се показа лист на инсталациите, попадащи в обсега на директивата за 5-годишния интервал, който стартира от 1 януари 2021 година Безплатно систематизиране на квоти ще може да се прави единствено за съоръжения, за които е подадена информация. Новите законови изисквани пък от страната ни би трябвало да бъдат въведени в законодателството до 9 октомври.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР