Във връзка с очакваното произнасяне на конституционните съдии по казуса

...
Във връзка с очакваното произнасяне на конституционните съдии по казуса
Коментари Харесай

Кирил Петков внесе в Конституционния съд ново искане за изслушване |

Във връзка с предстоящото изговаряне на конституционните съдии по проблема с поданството на Кирил Петков, през днешния ден Кирил Петков внесе за повторно в Конституционния съд своето упорито искане да бъде конституиран като заинтригувана страна по делото и да бъде изслушан в намерено съвещание. 

Изслушване на причините му не бе позволено от Конституционен съд, което според правни специалисти нарушава правото му на отбрана, прието от самата Конституция. Твърдението, че някогашен министър и водач на новоучредена политическа партия е извършител на Конституцията, съществено визира обществената известност, положителното име и достолепието на Петков, които са същностни аспекти от правото му на персонален живот, обезпечено от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. Според член 32 от Конституцията: " Личният живот на жителите е ненарушим. Всеки има право на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния му живот и против посягане върху неговата чест, достолепие и положително име. "  

Конституционният съд включи като външни специалисти по делото лица, които преди посочването им от Конституционен съд неведнъж в свои обществени изявления пред медиите бяха изразили отрицателни мнения срещу валидността на отхвърли на Петков от поданство, което предопределяше и решението на Съда.

Освен че нарушава конституционно приетото на всеки жител право на отбрана пред съд, отхвърлянето на настояването за чуване на Кирил Петков на процедура редуцира периода за разглеждане на проблема от Съда, тъй че окончателното изговаряне да се случи директно преди изборите за народни представители. Това единствено по себе е интервенция и би оказало директно въздействие върху изборния резултат. 

„ Продължаваме Промяната “ се причислява към настояването на Кирил Петков за преразглеждане и допълнение на определението на Конституционен съд, с което се отхвърля правото му да бъде изслушан и да показа писмена отбрана. Считаме, че в духа на Конституцията и на Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи Съдът дължи изговаряне по въпроса дали предметът на делото визира правата на господин Петков по член 32 от Конституцията по отношение на член 56 от същата, преди да постанови решение всъщност.

Правото на отбрана пред съд и на обективен развой е главно човешко и конституционно право на всеки български жител. Като институция, призвана да брани Конституцията, Конституционният съд не трябва да бъде съизвършител в нейното тъпчене. Г-н Петков неведнъж съобщи своята подготвеност да се съобрази с решението на Съда и с неговите правни последствия. Принципите на демократичното общество и на правовата страна повеляват обаче, на господин Петков да му бъде възложен действителен късмет за отбрана на правата и законните му ползи.

Силно се надяваме, че с дейностите си в актуалното произвеждане Конституционният съд няма да допусне нарушаване на правата на един български жител в прорез с нормите на самата Конституция в гонене на цели, които не са му предоставени по Конституция, пишат от " Продължаваме промяната ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР