Във връзка с нарастващите проблеми, свързани с миграцията и безопасността

...
Във връзка с нарастващите проблеми, свързани с миграцията и безопасността
Коментари Харесай

Нинова за проблема с мигрантите: Заради сбърканата дюнер-външна политика на Борисов стигнахме дотук 

Във връзка с възходящите проблеми, свързани с миграцията и сигурността на центровете за настаняване на мигранти, Народното събрание предприе значима стъпка към разрешаването на тези въпроси посредством образуване на чуване на министър на вътрешните работи Калин Стоянов и ръководителя на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева.

Предложено от Корнелия Нинова и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия , чуването беше ориентирано към разискване на неотдавна станалите произшествия с мигранти , в това число престъпните случаи сред настанени лица в центъра за мигранти в. Целта е да се обясни настоящата обстановка, подхванатите до момента ограничения и плануваните дейности за възстановяване на сигурността и изискванията на настаняване.

„ Тези, които през днешния ден пазят статуквото, употребяват конюнктурни причини. Конюнктурни хора, търсят конюнктурни оправдания за една многогодишно сбъркана външна политика. Днес се занимаваме с последствията, само че не се средоточихте върху това по какъв начин да отстраним аргументите, които доведоха дотук, които не престават да съществуват и които ще задълбочават този проблем “, сподели Корнелия Нинова от трибуната на Народно събрание.

Причините съгласно Българска социалистическа партия са две – корупция и сбъркана външна политика . Корнелия Нинова акцентира за сигналите подавани от тях за „ жестоки обири при стоежа на граничната ограда “ . От 2017 до 2024 година българската прокуратура не си произнася кой и какъв брой пари ограби от границата ни с Турция. Нинова напомни, че това се е случило по време на ръководството на Бойко Борисов дружно с НФСБ .

По данни, предоставени от Нинова, над 85% от мигрантите стоят на обществените министерства на държавите-членки в Европейски Съюз, а единствено 15% от тях са почнали работа “ .

„ Доказахме ли, че през последните 7-8 години Българска социалистическа партия са прави във връзка с мигрантите. Тази сбъркана европейска политика, докара до увеличение на евроскептицизма у редица нации в Европейски Съюз. Настрои всеобщо хората в Европа един против различен “, уточни в речта си Нинова. Тя напомни какво споделяше Борисов:

„ Помните ли дюнер-външната политика. Ние с Борисов сме водили великански конфликти по тази тематика. Той тогава сподели: „ Няма да имаме проблем с този въпрос, на всеки ъгъл имаме дюнер. Нямаме проблем с тия хора. “ Това назовавам сбъркана външна политика. Сега се продължава с тази политика като одобряваме мигранти назад поради мижавия Шенген по въздух и вода, т.е. се вижда една наклонност за тази сбъркана външна политика и то на прага на европейските избори. “

„ Проблемът стои и се усилва и не в това къде ще ги местите, ние би трябвало да отстраним аргументите. Тези, които откраднаха парите от оградата да отидат там, където им е мястото, т.е. най-сетне правосъдната система да проработи, да се направи същинска отбрана на границата, с цел да не могат да минават, и не на последно място – този, който е влезнал в страната незаконно, той е направил закононарушение, да го връщаме със самолета в страната по генезис, което е и човешко, и заслужено, още повече, че по-голямата част от тези хора не бягат от война “, безапелационна е Нинова.

Адв. Цвета Рангелова от Политическа партия „ Възраждане “ уточни, че опасенията, които са имали и са алармирали от партията, че „ това ще е цената, която ще би трябвало да платим за скъпоценния Шенген “ .

Народните представители направиха разбор на събитията , довели до настоящото състояние, и оценка на въздействието върху мигрантската общественост и локалните общности. Обсъждаха се дейностите, подхванати за гарантиране на сигурността в центровете за мигранти и успеваемостта им. Разглеждаха се бъдещите тактики за ръководство на мигрантските потоци и интеграция на мигрантите .

Очаква се след чуването да бъдат подхванати спомагателни ограничения за подсилване на сигурността и преразглеждане на мигрантските центрове. Постави се акцент за създаването на дълготрайни тактики за интеграция и съдействие с интернационалните организации за ръководство на миграционните потоци.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР