Във връзка с медийни публикации, че България е предложила да

...
Във връзка с медийни публикации, че България е предложила да
Коментари Харесай

МО: Не са водени разговори за безвъзмездно предоставяне на наши изтребители на Украйна

Във връзка с медийни изявления, че България е предложила да подари своите изтребители МиГ-29 на Украйна, от Министерството на защитата излязоха с публична позиция, че не са провеждани диалози за такова " безплатно даване ".

" Подобно решение би довело до недостиг от качества, което е в несъгласие с Конституцията на България и Закона за защитата и въоръжените сили ", показаха от МО.

" В осъществяване на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на защитата поредно организира диалози за опциите за осъществяване на така наречен „ триъгълни покупко-продажби “, за подмяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни страни, без да се позволява загуба на качества ", допълниха от ведомството.

По-рано през днешния ден CNN заяви, че един от документите, за които се твърди, че са на Пентагона, изтекли в обществените мрежи, разкрива какво Съединени американски щати считат за желанието на някои европейски страни да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година. Според документ " България на 23 февруари е изразила подготвеност да подари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна ". Tова деяние на страната ни е оценено като " предизвикателство ", защото би оставило България без изтребители, с които да извършва задачите си по Air Policing, до момента в който не бъдат създадени в Съединени американски щати чаканите у нас F-16, се споделя в документа, а това може да се случи " минимум след година ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР