Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума (АЧС)

...
Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума (АЧС)
Коментари Харесай

Африканска чума по дивите свине се разпространява до българската граница

Във връзка с установено ново огнище на африканска чума (АЧС) при дивите прасета наоколо до границата на България, в Тулча (Румъния). Изпълнителна организация по горите приканва българските ловци за прецизно съблюдаване на наложените превантивни ограничения за ограничение разпространяването на болестта, оповестиха от Изпълнителната организация по горите.

Българският ловджия е най-важната фигура освен за използването и стопанисването на дивеча, само че и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат съществено и отговорно към казуса и подкрепят битката с АЧС, което първоначално включва по-интензивен самостоятелен отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до равнища 0,3 бр. на 100 ха. Увеличаването на отстрела посредством самостоятелен лов няма да повлияе по никакъв метод на планувания отстрел за колективен лов на дива свиня за идния ловджийски сезон.

Още при започване на годината Агенцията по горите предприе незабавни дейности като свика съвещание на Ловния съвет, който наложи превантивни ограничения, за недопускане появяването на Африканска чума по свинете у нас. Освен да усилят отстрела на популацията, ловците би трябвало неотложно да уведомяват формален ветеринарен доктор за всеки един открит мъртвец на дива свиня.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР