Във връзка с извънредната ситуация, свързана с отстраняването на „Фючър

...
Във връзка с извънредната ситуация, свързана с отстраняването на „Фючър
Коментари Харесай

Извънредна ситуация на пазара на ток: Заради Фючър енерджи 5 000 клиенти сменят доставчика си, ЕРП-тата не смогват с обработката на заявленията


Във връзка с изключителната обстановка, обвързвана с отстраняването на „ Фючър Енерджи “ ООД от пазара на електрическа сила и прекосяването на забележителен брой клиенти към Доставчик от последна инстанция, срокът, в който електроразпределителните сдружения ще одобряват заявки за промяна на доставчика на тези клиенти, се удължава до 15 декември. Това оповестява Енергийният систематичен оператор на интеренет страницата си през днешния ден.

Компанията, която доставя електрическа сила на към 5 000 консуматори, в края на предходната седмица е поискала сама да бъде отписана от листата на търговците. Като причина за отдръпването, съгласно обява във в. 24 часа, е показала неспособност да извършва договорите си поради отпадането на основни снабдители на електрическа енергия.

Преди “Фючър енерджи” от пазара бяха отстранени други 5 компании - Кей Ар Джи, “Данс Енерджи”, “Енемона Ютилитис”, “Ар Си Пауър Енерджи” и “Тошел 92”. Три други компании са се отдръпнали - “Гинмар съплай”, “Ват и ваолт”, “Ес и и пауър трейдинг”.

Повечето от тях / “Енемона Ютилитис” и “Данс енерджи”/са в листата с длъжници на НЕК, които не заплащат на държавната електрокомпания дължимата вноска " отговорности към обществото”. Тя е 5% от оборота на всеки производител и търговец на електрическа енергия. От електрокомпанията разгласяват единствено имената на неточните длъжници, без да оповестяват съответните суми на просрочените заплащания. Според някои източници става въпрос за общи отговорности от над 30 млн. лв., насъбрани от десетки компании, търговци на еленергия. Сред тях има такива, чиито дълг е към 6 млн. лв., стана ясно наскоро.

В листата, който 3e-News разгласява през миналата седмица, са включени 16 търговеца на ток. Самата “Фючър енерджи” от месеци също попада в листата с длъжници на НЕК.

При отстраняването на “Фючър енерджи” компанията губи клиентите си и главния си бизнес, което на процедура е банкрут. Не е ясно при тази обстановка дали сдружението ще заплати отговорностите си към НЕК или, както се случва нерядко в последно време, банкрутът ще се употребява от компанията като трик, при който резервира получените милиони от потребителите, а не заплаща задълженията си и по този начин трансферира загубите върху държавната НЕК.

В същото време точно “Фючър енерджи” беше посочена като любимец измежду претендентите да купят активите на ЧЕЗ в България. Сделката се прави оценка на най-малко 300 млн. евро, а “Фючър енерджи” взе участие в надпреварата в консорциум с незнайни сътрудници от Индия, съгласно някои медии това е India Power Corporation Ltd (IPCL). До финала на надаването стигнаха още двама български претенденти - “Енерго-Про”, която е снабдител на еленергия и ръководи разпределителната мрежа в Североизточна България, Топлоелектрическа централа “Бобов дол”, която се свързва с предприемача Христо Ковачки, както и румънска компания.

От ЧЕЗ в Прага към момента не са коментирали обстановката, само че се допуска, че при създалата се обстановка с премахване на “Фючър енерджи” от пазара на ток тази компания ще отпадне от листата на купувачите заради липса на средства за възнаграждение на договорката. И в случай че в действителност консорциумът с нейно присъединяване е предложил най-висока цена, или индийският сътрудник в консорциума би трябвало да финансира договорката напълно, или процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ ще би трябвало да стартира от начало.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР