Във връзка с изразеното лично мнение от г-н Бойко Рашков,

...
Във връзка с изразеното лично мнение от г-н Бойко Рашков,
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура-София опровергава Бойко Рашков за депутата Балачев, припомниха му разгула на престъпността

Във връзка с изразеното персонално мнение от господин Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в оставка, оповестено на 29.07.2022 година посредством формалната интернет страница на Министерство на вътрешните работи (МВР), Апелативна прокуратура - София показва следната позиция:

На 21.02.2022 година в Софийска градска прокуратура (СГП) е формирана кореспонденция във връзка изпратени материали от заместник-министър на вътрешните работи, касаещи вероятно осъществено закононарушение от депутат. На 28.03.2022 година прокурор от СГП е постановил отвод за формиране на досъдебно произвеждане против господин Б. (Бранимир Балачев, бел. ред), депутат от 47-ото Народно заседание. По отхвърли на СГП е постъпила тъжба от заместник-министър на вътрешните работи. След като се е срещнал с материалите по преписката, както и с обжалваното разпореждане на СГП, на 14.06.2022 година прокурор в Апелативна прокуратура - София е заключил, че прокурорът от първоинстанционната прокуратура е направил изчерпателен и обширен разбор на всички открити в хода на инспекцията обстоятелства и условия, вследствие на което е направил верен и аргументиран извод за неналичието на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент. Прокурорът при СГП е изложил подробни претекстове в поддръжка на извода, че не са налице данни за осъществяване на наказателна отговорност на господин Б. (Бранимир Балачев, бел. ред), заради което жалбата от заместник-министър на вътрешните работи е оставена без почитание като неоснователна, а постановлението на първоинстанционната прокуратура е доказано.

По преписката са открити следните в действителност условия:

На 24.01.2022 година господин Б. е посетил ДКЦ във Варна, където са му направени кръвни проучвания и бърз антигенен тест. Резултатът за съществуване на Ковид-19 е бил негативен.

На 26.01.2022 година господин Б. се обадил в поликлиниката, откъдето изпратили доктор в дома му, с цел да го тества на място. Направеният антигенен тест не е дал безапелационен резултат, само че по молба на господин Б. бил записан като позитивен, с цел да не заплаши здравето на други хора. На идващия ден му било обявено по телефона, че е подложен под изолираност в домашни условия.

За времето от 28.01.2022 година до 01.02.2022 година господин Б. си направил още три антигенни теста, всички са били негативни.

На 01.02.2022 година след осъществяване на следващия негативен антигенен тест за съществуване на Ковид-19 националният представител се явил като юрист по две каузи в Районен съд-Варна, с цел да не се стигне до отлагането им по негова виновност.

Протоколите от правосъдните съвещания и резултатите от негативните проби на народния представител са приложени към преписката, по която е осъществена персонална инспекция.

Проверката на Апелативна прокуратура-София сочи, че в тази ситуация се касае за действие, което въпреки официално да реализира признаците на закононарушението по член 355, алинея 1 от Наказателен кодекс, заради своята малозначителност не е общественоопасно и не е незаконно. Взети са поради неналичието на безапелационен резултат при втория тест и последващата поредност от негативни проби.

В постановлението на Софийска градска прокуратура са изложени подробни претекстове за отхвърли да се образува досъдебно произвеждане. АП-София споделя тези доводи и удостоверява отхвърли като закономерен.

Изразеното посредством ведомствената интернет страница на Министерство на вътрешните работи персонално мнение на министъра на вътрешните работи в оставка е мотив прокуратурата да подсети, че в Република България има законоустановен ред за взаимоотношение сред правоохранителните и правоприлагащите институции, а опитите за реализиране на връзка чрез медиите по никакъв метод не способстват за дейно противопоставяне в битката с престъпността, а тъкмо противоположното. Продължаващите към този момент над една година опити на обособени представители на изпълнителната власт да упражняват напън над независимостта на органите на правосъдната власт, с изключение на до ерозиране на публичното доверие в държавните институции, неизбежно води и до отчетлива ескалация на престъпността.

Изразяваме упования, че като министър на вътрешните работи в оставка господин Бойко Рашков ще извърши отговорностите си за реализиране на законовите пълномощия на Министерство на вътрешните работи по откриване и предварителна защита на престъпността. Прокуратурата постоянно е била и е в подготвеност да спомага за ефикасното противопоставяне против престъпността, изключително когато са налице образци за тежки закононарушения като записаните единствено в границите на миналия месец юли 2022 година:

30.07.2022 година – Грабеж на 86-годишна жена в с. Скутаре, Пловдивско,

29.07.2022 година – Убийство за обир на 82-годишен мъж в с. Микрево, Благоевградско;

26.07.2022 година – Умишлено ликвидиране на 44-годишен мъж в с. Еница, Плевенско;

26.07.2022 година – Убийство, осъществено с особена свирепост на 61-годишен мъж край гр. Мизия, Врачанско;

Нападение и побой на таксиметров водач във Велико Търново, осъществени по хулигански подбуди от 18-годишен младеж;

Побой над 73-годишен гражданин на с. Галиче, Врачанско, и други.

Докато опълчването сред институциите разрушава публичното доверие в тях и държавността като цяло, прокуратурата за следващ път се афишира за възобновяване на взаимоотношението сред всички виновни държавни органи в границите на техните пълномощия, според Конституцията на Република България и законите в страната, за гарантиране отбрана правата, ползите и сигурността на българските жители. За прокуратурата единственият " зложелател " е бил и ще продължава да е престъпността.

Във връзка с изразеното персонално мнение от министъра на вътрешните работи в оставка, Апелативна прокуратура-София следва да подсети, че според Конституцията и законите основният прокурор на Република България не разполага с пълномощия да реализира директен надзор и интервенция в работата на обособени прокурори, както и водени от тях съответни преписки. Наблюдаващите прокурори се произнасят по всеки съответен случай според законите, събраните доказателства и въз основа на вътрешното им разбиране.
В съответния случай е извършен инстанционен надзор от по-горестоящ прокурор при съблюдаване на всички условия, според законоустановения ред за реализиране на инстанционен надзор по член 213, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс. В този смисъл, персоналното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпореждания и още по-малко дава отговор на правилата за разделяне на управляващите, върховенството на закона и правовата страна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР