Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване

...
Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване
Коментари Харесай

От 22 януари заработва електронната регистрация на пробите за качеството на млякото

Във връзка с осъществяване на Плана за деяние за подсилване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, от 22 януари 2018 година започва „ Модул мляко “ като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на БАБХ. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

За да се подсигурява осъществяването на самоконтрола, наложителните проби за всеки месец считано от 22 януари 2018 година ще би трябвало да се записват чрез мобилното приложение на „ Модул мляко “.

БАБХ припомня, че:

- Проби мляко за задачите на самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено уверение за преминато образование с присъединяване на БАБХ и е вписано в листата на подготвените пробовземачи, оповестен на интернет страницата на БАБХ.

- Въвеждането на данни за взетите проби ще се прави чрез мобилно приложение „ Проби мляко “ за работа с мобилно устройство.

- Приложението „ Проби мляко “ е създадено и заплатено от БАБХ и е гратис за прилагане от страна на пробовземачите. Приложението може да се изтегли от Гугъл Play магазин (Google store).

За работа с „ Модул мляко “, всеки пробовземач следва да си обезпечи независимо за своя сметка мобилно устройство.

Технически условия за ресурсите на мобилното устройство:

- Екран – видимостта и работата с приложението са оптимални при екран 8 “ (или по-голям). При по-малки екрани работата е допустима, само че е по-неудобно;

- RAM памет –препоръчва се 2GB или повече;

- Задължително съществуване на GPS устройство;

- Наличие на камера с опция за разчитане на баркод и QR-код с целесъобразна резолюция 8 МР или повече;

- Задължително съществуване на технология за писане върху тъч скрийна на таблета – AnyPen или равнозначна;

- Версия на операционната система – Android 5.0 или по-нова;

- Време на работа на батерията – минимум 8 часа интензивно ползване;

- Наличие на мобилен интернет.

За приемане на достъп (потребителско име и парола) до ВетИС на БАБХ и до мобилното приложение за взимане на проби сурово мляко, всеки пробовземач би трябвало да подаде до шефа на съответната (по местоживеене) Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ):

- Заявление за достъп до ИИС на БАБХ (по пример на БАБХ);

- Декларация за дискретност (по пример на БАБХ).

При подаване на поръчката се показва:

- Номер на уверение за преминато образование за пробовземач на сурово мляко;

- Номер на уверение за админ на персонални данни, издадено от Комисията за отбрана на персонални данни (https://www.cpdp.bg/) или номер на входирано заявление за админ на персонални данни. В случай че е посочен номер на входирано заявление, пробовземачът ще има обвързване да даде номер на уверение за админ на персонални данни в едномесечен период от датата на подаване на поръчката. При непредоставяне на подобен номер, след този интервал ще бъде преустановен достъпа до ВетИС и до мобилното приложение;

- номер на ЕИК/БУЛСТАТ при положение на осъществяване на активността по пробовземане от името на компания (юридическо лице).

Посочените данни ще се ревизират за годност преди даване на достъп до ВетИС и мобилното приложение. Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на БАБХ (http://www.babh.government.bg/), от където могат да бъдат изтеглени и образците на заявление и декларация, както и във всяка ОДБХ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР