Във връзка с изнесената от Румен Петков невярна и манипулативна

...
Във връзка с изнесената от Румен Петков невярна и манипулативна
Коментари Харесай

Позиция на „Информационно обслужване“ относно изнесена от Румен Петков невярна и манипулативна информация за компютърната обработка на резултатите от изборите

Във връзка с изнесената от Румен Петков погрешна и манипулативна информация за компютърната обработка на резултатите от изключителните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година, изрично възразяваме и се противопоставяме на опитите за замесване на „ Информационно обслужване “ в политически тези и внушения.

Не дават отговор на истината изказванията на господин Петков по отношение на закъснение на данните за изборната интензивност. Искаме да почертаем, че данните за изборната интензивност се разгласяват на Интернет страницата на ЦИК по авансово одобрен график. Окончателната изборна интензивност може да се разгласява единствено след повторното въвеждане на данните от секционните протоколи и основаването на обновена база данни. Задължително изискване е ЦИК да е завършила разбора на несъответствията (чл. 301 алинея 5 от ИК). Важно е да се означи, че на последните избори на 2 октомври 2022 година окончателните резултати бяха оповестени 1 ден по-рано, преди крайния период, избран от ЦИК.

Анализът на несъответствията се прави от ЦИК и обгръща разликите от първото въвеждане на данните от секционните протоколи в РИК и повторното въвеждане в ЦИК, както и нарушаванията на контролите, записани в протоколите (чл. 301 алинея 4 от ИК). Анализът е обществен документ, който се приема с решение на ЦИК и се разгласява на Интернет страницата на комисията. За миналите избори решението е № 1546-НС/5 октомври 2022 година и може да се открие на следния линк .

Категорично не дава отговор на истината изказванието, че коалиция „ Български напредък “ губи 4000 гласа, в резултат на разбора на несъответствията. Несъответствия при действителните гласове за коалиция „ Български напредък “ са разпознати в две секции – 104800031 (Български напредък: 32 гласа) и 321100112 (Български напредък: 5 гласа). Решението, признато от ЦИК, е направено на база обзор на истинските първичните документи – протоколи на СИК и данни от машините за гласоподаване.

Припомняме, че от 2003-а година се разгласяват отворени данни за обработената информация и разбора на несъответствията. На тази база всяко заинтригувано лице може да повтори и ревизира всички стъпки, изпълнявани от компанията, до изчислението на окончателните резултати от ЦИК.

Невярно е и изказванието, че „ Информационно обслужване “ е отказало достъп на ЦИК до изходния код. Системите за компютърна обработка се показват пред ЦИК преди изборите, като се минава през цялостния цикъл на обработка на резултатите. От 2003 година досега изходният код се дава на комисията преди началото на изборния ден, незабавно след угаждане на условията на изборното законодателство, методическите инструкции и рекомендациите на ЦИК.

За изборите на 2 октомври 2022 година системите за компютърна обработка са показани обществено на 16 септември 2022 година пред ЦИК, представители на участващите в изборите партии и интернационалните наблюдаващи. Изходният код е възложен на ЦИК по одобрена процедура, с двустранно подписан приемо-предавателен протокол, преди датата на изборите.

ЦИК напълно управлява и направлява работата на изчислителните пунктове на „ Информационно обслужване “, които прецизно съблюдават условията на изборното законодателство, наредбите и методическите инструкции. Припомняме, че по време на компютърната обработка на резултатите, достъп до построените изчислителни пунктове имат регистрирани наблюдаващи, покровители, анкетьори и претенденти в изборите.

В умозаключение считаме, че разпространението на погрешна и заблуждаваща информация за работата на „ Информационно обслужване “, в това число и като Национален систематичен интегратор, опитите за дезинформиране на българското общество с изтъкване на погрешна информация и/или поднасяне на погрешна информация за цени от неоторизирани източници и уронването на престижа на компанията, подкопава доверието в изборния развой и въздейства отрицателно върху изборната интензивност. „ Информационно обслужване “ е дълготраен софтуерен сътрудник на ЦИК, взело участие е в компютърната обработка на всички парламентарни, локални, президентски избори и работата по компютърната обработка на изборните резултати постоянно е одобрявана без забележки или възражения от способените органи, както и от всички останали участници в изборния развой.

На процедура, цялото общество управлява работата на „ Информационно обслужване “ заради това, че изборните резултати са обществени, както след привършване работата на СИК, по този начин и след взeмане на финално решение за изборните резултати от ЦИК и публикуването им на Интернет страницата на комисията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР