Във връзка с изнесена в медии некоректна информация относно спиране

...
Във връзка с изнесена в медии некоректна информация относно спиране
Коментари Харесай

Мадлена Бояджиева: В моя мандат за пръв път реално се работи по решаване на тежкия проблем с водоснабдяването

Във връзка с изнесена в медии неточна информация по отношение на прекъсване на водоподаването в град Тетевен, желая да заявя изрично, че в този мандат 2015-2019 година за пръв път действително се работи съществено по решаването на тежкия проблем с водоснабдяването на Тетевен . И в удостоверение на това представяме следната информация. Публично знае се неприятното положение на ВиК мрежата в община Тетевен и в частност в града. Това е разследване на дейностите и бездействието на няколко общински управления обратно в годините. Тетевен остана единствената по-голяма община в област Ловеч без осъществен план за воден цикъл, без замяна на амортизираната ВиК мрежа и без построена пречиствателна станция. От години непрестанно има повреди на водопроводната мрежа, режим на водата и спешни прекъсвания на водоподаването. До сегашния мандат Общината не е влагала никакви, безусловно никакви средства за ремонт и замяна на водопреносната мрежа.
През 2009г. е направен план за воден цикъл на гр. Тетевен, за проектирането на който са заплатени 3 050 000 лева За реализирането на този план са били нужни към 60 млн. лева През 2012 и 2013г. са подписани нови четири спомагателни контракти за препроектиране на плана за водния цикъл в Тетевен, като общината е платила още към 100 хил.лв. Този план по този начин и не е осъществен.
В сегашния мандат не беше допустимо да се откри метод за финансиране на подобен огромен инфраструктурен план . Тъй като в област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор , т.е. вместо един ВиК оператор на територията на региона, каквото е условието, има две такива ВиК сдружения – Ловеч и Троян, през този програмен интервал Община Тетевен не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Единственият метод за главен ремонт на водопроводната мрежа в този миг е тя да се подменя на стадии и да се търсят външни средства за осъществяване на ремонтните действия . Точно това направихме през миналите 4 години с поддръжката на Правителството и Министерство на регионалното развитие. За интервала 2016 година – 2019 година Община Тетевен е осигурила целево финансиране от страната и локални доходи близо 5 млн. лева за планиране, строителство, ремонт, реорганизация и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа и създаване на нови ВИК уреди.
В момента се осъществя план за Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в обсега на квартали №33, 24, 21, 19, 14, 13, 12, 10, 5 и част от 3 на гр. Тетевен, на ниска и висока зона, както и прилежащите улици към нея. Подменят се напълно водопроводната мрежа и водопроводните отклонения, след което ще бъдат положени нови бордюри, тротоари и асфалтова настилка върху уличното платно. С реализирането на този план ще бъдат понижени сегашните загуби на вода и повредите в тази част от водопроводната мрежа. В хода на тези действия се постанова прекъсване на водоподаването в избрани часове по време на работата заради създаване на нови връзки и монтиране на спирателни кранове.Тези прекъсвания са оповестявани по часове на формалния уебсайт на ВиК АД Ловеч.
Изцяло погрешни са изказванията , че повода за спиранията на водата е, че „ служащите на компанията пробиват централен градски тръбопровод “ и че „ вследствие на това в Тетевен към този момент пети ден няма вода “, както и че „ липсва надзор върху работата на изпълнителя, позволил гафа “. Дейността на компанията реализатор е под непрестанен надзор от страна на компанията по строителен контрол, както и от специалисти и механически лица от общинската администрация. Другата причина за нарушеното водоснабдяване по данни на ВиК АД Ловеч е неналичието на вода във водохващането в Рибарица заради продължителния интервал без превалявания /прилагаме фотография от мястото на водохващането/. По тази причина от 19 септември е разгласен режим на водоподаването в Тетевен от 13ч. да 17ч., който е разгласен на уеб страницата на ВиК АД Ловеч.
Водоснабдяването и канализацията и построяването на пречиствателна станция е болен проблем. Честите повреди и режимът на водата са един от главните проблеми за жителите на град Тетевен. Това не е от през вчерашния ден или от през днешния ден, а се е натрупвало в годините и е изцяло разбираемо при извънредно амортизираната водопроводна мрежа в обитаемоте места, която не е подменяна от десетилетия. За страдание това е проблем, който някои хора употребяват, с цел да вършат погрешни внушения и да основават напрежение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР