Във връзка с изнесена на 02.04.2022 г. невярна и манипулативна

...
Във връзка с изнесена на 02.04.2022 г. невярна и манипулативна
Коментари Харесай

Съобщение на СП относно изнесена в медии невярна информация

Във връзка с изнесена на 02.04.2022 година погрешна и манипулативна информация в български електронни медии, Специализирана прокуратура дава следната информация в полза на обективната истина:

В изявления със сходно наличие в няколко електронни медии на 02.04.2022 година бяха дават погрешни данни по отношение на осъществени ден преди този момент дейности по обезвреждане на проведена незаконна група за подкрепяне на незаконни мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Действията по следствието на 01.04.2022 година са осъществени от следователи под управлението и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се загатва в публикациите). Служители на ДАНС, ГДБОП, Групово дело „ Гранична полиция и „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи са взели участие в проверяващия екип за осъществяване на оперативно-издирвателни мероприятия.

Досъдебното произвеждане е формирано през 2018 година от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвинени, се пристъпва след събиране на задоволителен размер от доказателства за съпричастието им към незаконната активност.

На 01.04.2022 година с прокурорски постановления като обвинени по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за период до 72 часа, на един е избрана мярка за неотклонение „ подписка “. Едно от упрекнатите лица изтърпява ефикасна присъда във Федерална република Германия за друго закононарушение, а за друго – сирийски жител, е открито, че е отвън страната и е оповестено за търсене.

Категорично не дава отговор на истината изнесеното в някои от изявленията, че служител на реда – чиновник на жандармерията, е бил задържан по досъдебното произвеждане. Служител на жандармерията е разпитан само като очевидец по делото, не му е повдигано и обвиняване.

Във всички изявления се сочи, че въпросното следствие е едно от 25-те „ забавени без уважителна причина “ от прокуратурата, за които основният секретар на Министерство на вътрешните работи алармирал Инспектората на Висш съдебен съвет. Веднага по-късно директно се постанова внушението, че в резултат на „ забавянето “, през страната са прекарани хиляди мигранти, „ което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано “. Твърди се, поради това закъснение „ водачът на бандата – сириец, се е укрил и е упрекнат задочно “.

Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на незаконната група от дълго време e било планувано, квалифицирано, само че не и осъществено – заради приключване на информация към обвинените от силова конструкция, отвън ДАНС. И че в резултат на приключването на тази информация, ръководителят на групата напуща страната.

Неистини по отношение на следствието се показват и в обява, озаглавена „ Избягалият сириец в бандата, трафикирал мигранти, радикализиран. Прокурор… отказал СРС-та “.

Истината е, че в кориците на следственото дело не се съдържат каквито и да било доказателства за това, че въпросният сирийски жител е бил радикализиран, както и че е поддържал контакти с така наречен „ Ислямска страна “.

Некоректно и евентуално неслучайно в обявата са посочени имената на двамата наблюдаващи делото прокурори – с очевидната цел по неблаговиден метод, те да бъдат очернени пред обществото. Неистини се показват с обяснението „ това, оповестиха от прокуратурата “ (например, че единият от прокурорите е излязъл в отпуск).

Специализирана прокуратура се надява, че публикуването на погрешна информация, уронваща престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията почтени магистрати, е непредумишлено от страна на създателите и на публицистичните екипи.

Специализирана прокуратура още веднъж приканва представителите на медиите да разгласяват само вярна и тествана информация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР