Във връзка с изказването на началника на политическия кабинет на

...
Във връзка с изказването на началника на политическия кабинет на
Коментари Харесай

Спецсъдът опроверга Лена Бориславова за делата на трупчета

Във връзка с изявлението на началника на политическия кабинет на държавното управление Лена Бориславова в предаването „ Лице в лице” от 18.01.2022 година, че „ делата, които са почнали в познавач съда ще бъдат довършени в най-кратки срокове” и „ че делата, които не са формирани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от рецензиите към активността на Специализирания съд, точно на тях ще бъде даден нов подтик да могат да бъдат разпределени доста бързо”, от Специализирания углавен съд декларират следното:

По-специфични тематики, които се разискват, обществеността чака изявленията да бъдат способени и да съдържат правилни изказвания.

За сведение на обществеността, всички каузи, които постъпват в българските съдилища, в това число в профилираните такива, се образуват и се разпределят на правосъдните сформира още в деня на постъпването им или най-късно в идващия работен ден. Този развой се регистрира електронно в общата „ Единна осведомителна система на съдилищата” в Република България, данните от която се отразяват неотложно във Висшия правосъден съвет, а всеки български жител може да се осведоми посредством нея за формиране на делото.

Няма нито едно дело, което да е постъпило в профилираните съдилища и да не е формирано незабавно, а да е сложено „ на трупчета”, както твърди госпожа Бориславова и в никакъв случай сходни рецензии не са били отправяни към тези правосъдни юрисдикции.

Обещаното дотъкмяване в най-кратки периоди на почналите каузи в същите съдилища, издава несъобразяване с правилото на разделянето на управляващите и непознаване на коментираната материя, изключително що се касае до най-сложните и обемни каузи, които са на произвеждане и ходът им зависи от голям брой фактори.

Подобни изявления на представители на изпълнителната власт и то с потребление на отрицателни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в прорез с върховенството на закона във всяка демократична страна. Популизмът и пропагандата по тематиката за профилираното правораздаване, целящи уронване на престижа му, с оглед реализиране на публично търпимото му очистване, не са подобаващи спътници на целената правосъдна промяна, която изисква изчерпателност, проницателност и доста сериозен експертен капацитет.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР