Във връзка с искането за присъединяване на Република България към

...
Във връзка с искането за присъединяване на Република България към
Коментари Харесай

МС одобри действията на ББР по придобиване на акции от ПИБ

 Във връзка с настояването за присъединение на Република България към Валутно-курсовия механизъм II (ERM II) и Банковия съюз на Европейския съюз посредством определяне на тясно съдействие сред Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската национална банка (БНБ) през 2019 година ЕЦБ извърши цялостна оценка на шест български банки. Резултатите от оценката бяха обществено оповестени на 26 юли 2019 година Прегледът на качеството на активите бе допълнен от стрес тест, който демонстрира по какъв начин биха се трансформирали финансовите позиции на банките при предполагаем базов и усложнен сюжет през идващите три години (2019–2021). За стрес теста бе приложена същата методология като в стрес теста на Европейския банков орган през 2018 година.

Четири от шестте банки, които бяха обект на цялостната оценка минаха сполучливо и през отрицателния сюжет на стрес теста. Към 31 март 2020 година " Инвестбанк " АД съумя да запълни разпознатия дефицит при отрицателния сюжет на стрес теста, а към края на 2019 година и " Първа капиталова банка " АД също съумя да построи спомагателни финансови буфери. Съгласно условията на ЕЦБ, с цел да приключи напълно образуването на спомагателни финансови буфери против неподходящите макроикономически развития, банката следваше да усили базовия си личен капитал от първи ред със 100 млн. евро. ПИБ е акционерно сдружение, записано на Българската фондова борса и съгласно наредбите на Закона за общественото предложение на скъпи бумаги (ЗППЦК), капиталът му може да бъде повишен единствено посредством издаване на акции на формалния контролиран пазар. ПИБ разгласи желанието си да усили общата номинална сума на капитала си с 200 млн. лв.. посредством обществено предложение на новоиздадени елементарни, поименни безналични акции. На 23 април 2020 година Комисията за финансов контрол утвърди проспекта за в началото обществено предложение на до 40 млн. елементарни, регистрирани, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас с номинална стойност 1 (един) лев и емисионна стойност 5 лв. всяка. Емисионната стойност е избрана въз основата сложен разбор на основни параметри, а емисионната стойност бе доказана от КФН като обективна и избрана въз основа на справедливи критерии. При установяване на относимата пазарна цена на акциите са взети поради условията на Международните стандарти за оценяване.

В рамките на избраните със закон пълномощия, ББР прояви интерес към придобиване на новоиздадени акции на ПИБ и взе участие със лични запаси в открития аукцион и закупи 77 729 300 броя права. Придобитите права дават правото да бъдат записани 28 265 200 акции от нарастването на капитала на ПИБ. Този брой акции подхожда на по-малко от 19 % от уставния капитал на ПИБ, което е под оптималния предел, утвърден от Българска народна банка. ББР взе участие на открития аукцион при обществено оповестени цени и условия, наедно с всички останали вложители. Останалата част от правата от емисията са добити от други частни вложители. Предвид постоянното си финансово положение, високите равнища на финансовата си адекватност и солидната си ликвидна позиция, ББР е в положение да финансира придобиването на акциите от нарастването на капитала на ПИБ със личен запас от насъбрани запаси, без да употребява средства от нарастването на капитала със 700 млн. лева, според Решение на Министерския съвет № 215 от 27.03.2020 година Участието на частни вложители при записването на новоемитираните акции на ПИБ демонстрира, че ББР взе участие при пазарни условия, по цени и против предстоящо заплащане, които са допустими за частен вложител.

ПИБ АД е най-голямата банка с напълно български капитал, редовно значима институция, която се развива и утвърждава като финансова група с съществена активност в Република България и финансиране на български компании. Поради това ББР би могла да бъде обсъждана като натурален и дълготраен сътрудник на емитента, без в това време да се явява директна негова конкуренция. ББР няма клонова мрежа, до момента в който ПИБ АД разполага с една от най-добре развитите и ефикасни клонови мрежи на пазара на банки у нас, което ще даде опция на ББР да се възползва от този капацитет, като употребява съществуващите дистрибуционни канали и експертиза на банката, при бъдещи стратегии за финансиране на дребни и междинни предприятия.

Участието на ББР в нарастването на капитала на ПИБ при обществено оповестени конкурентни цени и условия на контролирания пазар посредством записване на до 70 на 100 от общия размер на записаните и заплатени акции не съставлява държавна помощ по смисъла на настоящите европейски и национални правила в региона на държавните помощи и може да бъде подкрепено.

Увеличението на капитала на ПИБ е последното изискване, което би трябвало да бъде изпълнено преди присъединението на България към Банковия съюз на Европейския съюз и Валутния механизъм II (ERM II). ЕЦБ към този момент припозна нарастването на капитала на ПИБ на контролирания пазар с евентуалното присъединяване на ББР като позитивна стъпка към осъществяване на поетите от България задължения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР