Във войната на Русия в Украйна разумът отстъпва на оръжията.

...
Във войната на Русия в Украйна разумът отстъпва на оръжията.
Коментари Харесай

Президентът: Разумът отстъпва на оръжията, не признаваме референдумите

Във войната на Русия в Украйна разсъдъкът отстъпва на оръжията. България няма да признае референдумите в ДНР и ЛНР, тъй като са до зона на бойни дейности.

Това съобщи президентът Румен Радев, откакто се срещна с представители на изпълнителната власт и службите поради напрежението, провокирано от частичната готовност, оповестена от Владимир Путин.

" Обсъдихме рисковете за България, евентуалната заплаха от ескалацията на войната в Украйна. Още от първите часове (на нападението през февруари-бел.ред) свиках консултативна среща, тук в тази зала и заклеймихме съветската експанзия против Украйна като изрично неприемлива ", сподели Радев.

И добави, че стремежът за военна победа доминира пред желанието за помирение и дипломатически дейности.

Радев призна, че решението на Путин ще увеличи интензитета на бойните дейности и е " опасност за сигурността с мъчно предвидими последствия ".

" Недопустимо е 30 години след края на Студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта, тази опасност не може да бъде подценена ", сподели още президентът.

И добави:

" Референдуми до зона на бойни дейности са юридически парадокс, България няма да ги признае. Растат и рисковете за нашия район. Към момента няма директна военна опасност, тези опасности се правят оценка и се набелязват ограничения за тяхното минимизиране ".

Радев добави, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност.

" Като виновен член на Европейски Съюз България поддържа санкционния режим на съюза. Но Европа е длъжна редом с налагането на наказания да търси механизми за минимизиране на риска от тях. Тя сама заплашва своя промишлен потенциал и конкурентноспособност.

Цената на ескалацията още веднъж ще се заплати от жителите. Все повече хора показват своето безпокойствие от непостижимите цени. България е измежду най-засегнатите ", сподели Радев.

И още веднъж напомни, че проблемите с доставките на газ и нефт задълбочават икономическата и обществената рецесия.

" Служебното държавно управление поставя всички старания. Критично значимо е България да има парламент и стабилно постоянно държавно управление. Да чуем партиите с упоритост да ръководят по какъв начин ще преодоляват политическата криза, към какво ще се сплотяват, с цел да реализиран управническо болшинство. Сега е моментът за обединяване пред лицето на рецесиите. Сега е моментът партиите да привлекат жителите да гласоподават, с цел да се постигне достатъчно легитимност ", сподели Радев.

Той прикани партиите " да надмогнат демагогията и персоналните нападки ". След което насочи към тях серия от въпроси от всички сфери на публичния живот - по какъв начин ще преведат българите през рецесията, изключително най-уязвимите обществени групи, ще продължат ли напъните за диверсификация с открити и транспарантни търгове, ще продължи ли политиката за понижаване на цената на горивата, когато се вкара в действие ембаргото върху нефта, какво ще бъде решението, по кое време и по какъв начин ще имаме " най-накрая " енергийна тактика, която да даде предвидимост...

Особено забавно бе, че Радев повдигна и тематиката за правосъдната промяна, по която скоро не беше приказвал. Той попита партиите дали ще работят за това да се увеличи отчетността на основния прокурор. Незнайно за какво в границите на това слово той сложи и други въпроси, като да вземем за пример по какъв начин ще се борим против тютюнопущеето, алкохола, опиатите и обездвижването измежду младежите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР