Във войната на Русия срещу Украйна се отвори нов фронт,

...
Във войната на Русия срещу Украйна се отвори нов фронт,
Коментари Харесай

Bloomberg: Украинските дронове застрашават износа на руски петрол

Във войната на Русия против Украйна се отвори нов фронт, което акцентира уязвимостта на износа на нефт от западните пристанища на Русия. Става дума за  атаки с дронове против обекти на брега на Балтийско море, написа Bloomberg.

Отбелязва се, че предходната седмица за първи в историята украински дрон доближи Ленинградска област - почти 1000 километра от руско-украинската граница. Той е бил свален над петролен терминал край Санкт Петербург, без да аргументи вреди, съгласно съветските управляващи.

Втора офанзива с дрон в неделя, която чиновник, осведомен с въпроса, сподели, че е проведена от тайните служби на Украйна, беше по-разрушителна. Тя е предизвикала пожар, затворил завода за полутечен газ на компанията " Новатек " в пристанището Уст-Луга.

Съоръжението е покрай някои от най-важните петролни терминали в Русия, тъй че сходни офанзиви тревожат наблюдаващите на петролния пазар.

„ Редовните офанзиви или по-тежки дронове могат да нарушат интервенциите на балтийските пристанища и да доведат до понижаване на размерите на износа “, сподели Сергей Вакуленко, деец от промишлеността, прекарал 10 години от своята 25-годишна кариера като изпълнителен шеф в съветски петролен производител. Ако това се случи, „ Русия няма да има доста жизнеспособни други възможности “.

Журналистите акцентират, че поддържането на стабилността на износа на съветски нефт е от решаващо значение за Кремъл, който получава към 30% от общите бюджетни доходи от енергийната промишленост.



Сериозно спиране на балтийския експорт също би се усетило в целия свят, разяснява изданието. Русия е измежду първите три международни производители на нефт и най- огромният снабдител за Китай през предходната година. „ Спирането на балтийския експорт би било огромен потрес “, сподели Виктор Курилов, старши анализатор на петролните пазари в консултантската компания Rystad Energy A/S.

Според калкулации на Bloomberg от януари до ноември 2023 година двата огромни балтийски петролни терминала на " Транснефт " - Уст-Луга и Приморск - са доставяли приблизително към 1,5 милиона барела дневно, или повече от 40% от общия размер на Русия. море. Освен това през Уст-Луга минават и товари казахстански нефт.

Според анализаторската компания Kpler, тези уреди досатвят повече от 75% от съветския недопечен нефт Urals, главната експортна примес, доставяна в десетки страни по света.

От там показват, че при положение на нахлуване съветските производители на процедура няма да могат да пренасочат потоците в този размер към друго пристанище. 

В Баренцово море има експортни терминали, само че те са „ налични единствено с железопътен превоз и имат стеснен потенциал “, сподели Вакуленко. По думите му, маршрутът до Китай и тихоокеанските пристанища е цялостен, тъй че нито един барел не може да бъде отклонен там.

Черноморското пристанище Новоросийск може да одобри спомагателни 300 000 барела дневно, което не е задоволително, пресметна Виктор Катона, водещ анализатор на Kpler. Освен това Новоросийск е още по-уязвим за офанзиви от въздушни дронове от украинска територия и има опасност и от морски дронове, добавя Вакуленко.

Износът на недопечен нефт беше спрян за малко в неделя след офанзивата с дрон против оборудването на " Новатек ", само че беше обновен в понеделник сутринта, съгласно данни за следене на кораби, събрани от Bloomberg. За да се опълчи на по-нататъшни офанзиви, Русия сложи основната си инфраструктура в балтийския Ленинградски район в „ режим на нараснала подготвеност “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР