Във войната между Израел и Хамас всеки ден бива убит

...
Във войната между Израел и Хамас всеки ден бива убит
Коментари Харесай

Броят на убитите журналисти в Газа доближава до този през Виетнамската война!

" Във войната сред Израел и " Хамас " всеки ден бива погубен приблизително по един публицист или чиновник в медия ", съобщи генералният секретар на Международната федерация на публицистите (IFJ) Антъни Беланже и добави, че спорът не може да бъде съпоставен с никой различен.

От началото на войната на 7 октомври до момента са били убити към 60 публицисти. Броят им наближава броя на публицистите, убити по време на цялата Виетнамска война преди половин век. Други жестоки войни в Близкия изток не са се доближавали до интензивността на актуалната.

" Във война, имам поради, класическа война, мога да кажа, че в Сирия, в Ирак, в някогашна Югославия, не сме виждали подобен тип кръвопролитие ", съобщи Антъни Беланже. Това продължава и след края на едноседмичното преустановяване на огъня в Газа, добави той.

" За страдание този уикенд – след края на прекратяването на огъня, получихме неприятни вести – трима или четирима публицисти бяха убити ", сподели още той.

От организацията изричат съболезнования за гибелта на към 60 свои сътрудници, измежду които най-малко 51 палестински, а също и израелски и ливански публицисти.

Повечето от тях са били убити по време на израелските бомбардировки в линията Газа. Израелски публицисти са били убити и по време на нападението на " Хамас " в Южен Израел, което сложи началото на войната, разясни Беланже.

Генералният секретар на журналистическата организация добави, че тези цифри се основават на всички налични източници, които федерацията употребява за своя годишен отчет.

Наред с човешките жертви, публицистичните пространства на доста медийни организации в Газа са били разрушени, сподели той.

По негови калкулации преди спора в Газа е имало към 1000 публицисти и медийни чиновници и в този момент никой от тях не може да се измъкне оттова.

Местните публицисти не престават да си правят работата посред руините, съобщи Насер Абу Бакер, ръководител на палестинския журналистически профсъюз.

" Те изгубиха фамилиите си и не престават да работят ", сподели той.

" Останали са без домове, само че не престават да работят... Без храна, без сигурност за тях, без фамилиите си. Също по този начин, в случай че фамилиите им са към момента живи, те не са със фамилиите си, тъй като живеят или спят в лечебните заведения ", добави Бакер.

Беланже съобщи, че израелските управляващи не реагират.

" Обадих се на израелското държавно управление, само че те не ми дадоха отговор. И когато преди няколко дни отидох в Палестина, предложих на държавната пресслужба да създадем среща, просто с цел да се направи следваща инспекция на този апел. Но никой не дава отговор ", сподели генералният секретар на Международната федерация на публицистите.

Израел упорства, че поставя всички старания да избегне убийството на цивилни жители и упреква " Хамас ", че ги излага на риск, като работи в жилищни региони.

Беланже не счита, че има изгледи ситуацията на място скоро да се промени, само че съобщи, че като началник на Международната федерация на публицистите " няма право да бъде черноглед ".
ТЕМА преди 30 минути 321 преди 2 часа 2106 преди 13 часа 2873
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР