Във виното е истината. Дали обаче виното, подобно на света

...
Във виното е истината. Дали обаче виното, подобно на света
Коментари Харесай

Как климатичните промени изместват винопроизводството на север

Във виното е истината. Дали обаче виното, сходно на света към нас, стартира последователно да се трансформира, с цел да ни предложи нещо друго от добре познатия усет? В визиите на съвсем всеки от нас едва ли Холандия е мястото, където пораства грозде, отглеждано за вино. Далеч по-достоверно звучи свежите зрънца, пропити със слънце, да се разгръщат по хълмовете на Франция или Италия.

И въпреки Северът да не е мястото с най-силно слънце, което нормално се счита за водещо за естественото узряване на гроздето, летните жеги, които доминират на юг, там не заплашват да унищожат реколтата. Именно в Холандия  Руби ван Кревел взема решение да засади лозите си, защото винопроизводството мигрира над типичните географски ширини, тласнато от резултатите на изменението на климата.

„ Не се захващаш с винопроизводство в Холандия, с цел да правиш пари, би трябвало да си малко вманиачен “, споделя 32-годишният ван Кревел, който ръководи компанията за винопроизводство Wijntuin Ronja със своята партньорка Айзе ван Маанен.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от astounding sounder (@astoundingsounder)

През последните години световното стопляне открехна вратата за производството на вино в по-студените места като Холандия - там, където в миналото това е било немислимо. Неслучайно винопроизводството Wijntuin Ronja е кръстено на героинята от детската книжка на Астрид Линдгрен – “Роня, дъщерята на разбойника “. То избира да се противопостави на изказванията, че вино без химически пестициди или торове не може да бъде отгледано там.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от KoTo OvCha (@kotokotin)

" Най-благоприятната зона, понастоящем е лентата сред 35-ия и 50-ия паралел, или регионът, обхващащ Холандия и Белгия ", споделя Кийс ван Льовен, професор по лозарство в университета в Бордо.

„ Виждаме, че лозарството се развива в Англия, в Белгия, в Холандия, даже в Швеция. Така че те несъмнено са тези, които могат да се смятат за спечелили. И несъмнено, тези в най-топлите региони, евентуално ще бъдат губещите “, споделя още Льовен.

Докато изменението на климата основава нови благоприятни условия за винопроизводителите на север, лозарите на юг са изправени пред по-големи закани от суша и пожари. Горещото време понижава добивите и заплашва опцията за развъждането на вино в региони като Южна Испания, Франция, Кипър или Сицилия.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР