Във Велинград официално си имат Алея на любовта, но тя

...
Във Велинград официално си имат Алея на любовта, но тя
Коментари Харесай

Доброволци и уникален любовен знак се борят със замърсители до Велинград СНИМКИ

Във Велинград публично си имат " Алея на любовта ", само че тя може да се трансформира в бунище, в случай че хората не престават да не чистят след себе си. Тя се намира между квартал Каменица и местността Ачовица, видя GlasNews. Засега няма такава оспасност, тъй като доброволци се борят против замърсяването в района. Не е ли редно обаче да светне и алената лампичка на замърсителите, с цел да може природата да си " поеме " умерено въздух?

Само при последната си акция преди дни доброволците са събрали 15 чувала с боклуци - от опаковки на защитни средства, през мокри кърпички и фасове, до кенчета и бутилки.







Организаторът на почистването - Васил Тодев, показва, че макар че не има вяра техните дейности от в този момент да трансформират нещо, те ще продължат с почистванията.

Тодев е част от организацията Байкария, която от съвсем 20 години разпространяват хубостта на България - изследвайки и маркирайки повече от 1000 км горски пътища и пътеки, основаване на велотрасета и пешеходни направления. Наред с това са издадени карти и пътеводители. Членовете на организацията основават разнообразни начинания, събития и лагери, с които да запазят природата оптимално.

" Основната цел на акциите по разчистване е да предизвикваме съвестта на хората, да има ограмотяване за отношението към природата ", съобщи Васил Тодев пред GlasNews.

Той показва, че в сектора от последната акция няма контейнери за отпадък, защото, в случай че бъдат сложени от Общината или Горското, то би трябвало и да се поддържат, а такава организация за момента няма.

За това се разчита точно на съвестта на младежите, които са най-честите гости на " Алеята на любовта ".

" Преди 10 дни поставихме и табели, които да припомнят, че има наказания при замърсяване ", отбелязва още Тодев.

Един от знаците е несъмнено доста занимателен. На него се виждат две фигури, които вършат обич. Има и два надписа - " Velingrad Love spot " и " Пази чисто ".



Всеки може да се включи в акциите, като за всяко разчистване има оповестена информация в обществената мрежа Facebook.

Междувременно доброволците нямат спирка и предстоят няколко разнообразни начинания. Една от тях е разчистване на язовир Голям Беглик напълно скоро. А другата е възобновяване на остаряла пътека, намираща се по южните скатове на най-високите елементи на Алабак при започване на юли.

  

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР