Във Велико Търново при необходимост ще бъде разкрит временен център

...
Във Велико Търново при необходимост ще бъде разкрит временен център
Коментари Харесай

При необходимост разкриват временен център за настаняване на бежанци във Велико Търново

Във Велико Търново при нужда ще бъде оголен краткотраен център за настаняване на бежанци от войната в Украйна в Спортен комплекс „ Сава Величков “.

Комплексът е в Професионалната гимназия по електроника „ Александър Попов “. Тепърва ще се прецизира дали центърът ще работи непрекъснато или с закрепено работно време. От всички институции е основана организация при нужда центърът да проработи в рамките на 24 часа.

В него бежанците ще престояват за няколко часа, до момента в който бъдат пренасочени към други мест а. Това е решено на съвещание на Областния координационен щаб по рецесията в Украйна, управляван от заместител регионалния шеф доцент Соня Будева. 

По информация на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи до 5 април в частни домове в района са били настанени 206 бягащи от войната, а в хотели - 1 021 индивида. Общо 169 карти за краткотрайно настаняване са издадени за Велико Търново, 129 за Горна Оряховица и 104 в Свищов.

В постройката на Многопрофилната болница работи център за консултация и психическа помощ на бременни дами и деца бежанци, които при потребност се насочват към експерти.

Към момента е сложена имунизация на едно бебе в Полски Тръмбеш, направен е и лист на общопрактикуващи лекари, които могат да поемат грижи за бягащи от войната, настанени в общините на региона, показаха от РЗИ. Миналата седмица са били регистрирани 8 леки случаи на COVID-19 на пристигнали от Украйна, като инфектираните са карантинирани.

От Социално подкрепяне обобщиха, че при тях ежедневно украински жители подават заявки за разпределяне на еднократни помощи в размер на 375 лева , които сега се преглеждат.

Ако бъдат утвърдени, парите ще се изплащат или посредством разкрита банкова сметка в българска банка, или посредством пощенските клонове по адресните карти на бежанците. От пункта на БЧК във Велико Търново регистрираха, че досега са подкрепени 326 бежанци.

Дарителите и доброволците обаче понижават, по тази причина пунктът към този момент не работи в неделните дни. В началото на войната бежанците най-вече са имали потребност от облекла и обувки, а сега се нуждаят от храна и консумативи.

В Свищов предпочитание за записване в детски градини и учебни заведения са декларирали 40 деца, а в Горна Оряховица - 20. В община Велико Търново е постъпило питане за откриване на детска дневна занималня за украинчета.

Няма спънка такава да проработи, стига да бъдат спазени нужните административни процедури, показват от Регионалното ръководство на образованието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР