Във вечерите около Рождество, при ясно небе ще може да

...
Във вечерите около Рождество, при ясно небе ще може да
Коментари Харесай

Планетарен парад ни очаква в небето във вечерите около Рождество

Във вечерите към Рождество, при ясно небе ще може да се следи дребният церемониал на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който притегля вниманието на астролюбителите още от началото на декември. Това заяви за Българска телеграфна агенция физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

Той посочи, че за Източна България подобаващото време за наблюдаване ще стартира от към 17 часа и 20 минути, а за Западна - от към 17 часа и 40 минути. Небесната атракция ще бъде забележима над югозападния небосвод. По-ярките от тези три планети - Юпитер и Венера стартират да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно - във към този момент напредналия сумрак.

За разлика от началото на декември, в този момент към парада се е включил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно забележимата планета - ще бъде доста ниско на югозапад, в гаснещото сияние след залеза, сподели Маркишки.

Планетите ще се виждат в съвсем права линия около еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще наподобява като тъничък лунен сърп - с едвам 8% осветлен диск.

Картата демонстрира небето над югозападния небосвод на 24 декември в 17 часа и 45 минути вечерта, за наблюдаващ от региона на София.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР