Във Вашингтон се проведе ключова среща между министъра на финансите

...
Във Вашингтон се проведе ключова среща между министъра на финансите
Коментари Харесай

Стратегическо сътрудничество: България и САЩ обединени в областта на финансите и енергетиката

Във Вашингтон се организира основна среща сред министъра на финансите на Република България Асен Василев и заместник-секретаря по финансите на Съединените Американски Щати Уоли Адейемо. Срещата, която е част от по-широк разговор сред двата стратегически колегата, подчертава върху значими тематики от икономическия дневен ред на Европа и Съединени американски щати , откривайки нови благоприятни условия за взаимно съдействие и поддръжка.

Уоли Адейемо и Асен Василев. Снимка: МФ

В полемиката участваха и Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместител помощник-секретар за Европа и Евразия. Присъствието им акцентира мултидисциплинарния темперамент на диалозите, обхващащ необятен набор от тематики , свързани с финансовата сигурност и непоклатимост в района.

Освен това, министър Василев организира среща и с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията. В центъра на полемиката бяха стратегическите благоприятни условия за понижаване на зависимостта от съветския газ и нефт в Балканския район , както и намирането на стратегически покупател за бургаската рафинерия „ Лукойл “. Това акцентира уговорката на България към диверсификацията на енергийните източници и укрепването на районната енергийна сигурност.

Особено внимание беше отделено на енергийната съгласуваност по оста Север-Юг сред Гърция, България и Румъния , като основен детайл за гарантиране на енергийна самостоятелност и непоклатимост в района. Тези начинания са от значително значение в подтекста на настоящите геополитически провокации и устрема към реализиране на стабилно енергийно бъдеще.

Срещите сред българския министър на финансите и представителите на американската администрация акцентират стратегическата значимост на двустранните връзки сред България и Съединени американски щати. Те откриват пътя към по-тясно съдействие в областите на финансите, енергетиката и вложенията , засилвайки интернационалната сигурност и подкрепяйки икономическото развиване и непоклатимост в Европа.

С тези срещи България и Съединени американски щати удостоверяват своя ангажимент към развиването на стратегически партньорства , които способстват за основаването на по-сигурна и просперираща световна среда, учредена на взаимно почитание, доверие и съдействие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР