Във Франция вече няколко месеца гори дебатът за спорната пенсионна

...
Във Франция вече няколко месеца гори дебатът за спорната пенсионна
Коментари Харесай

Френският народ се надигна срещу тиранията на правителството си

Във Франция към този момент няколко месеца гори дебатът за противоречивата пенсионна промяна, която държавното управление на Макрон желае да прокара под предлог, че система е застрашена от банкрут. Вече няколко седмици водещите синдикати в страната, голям брой юношески организации и хиляди френски жители са на улицата и стачкуват против увеличението на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Секторите, наранени от митингите са авиацията, железниците, лаборатории, лечебни заведения, сметопочистването, рафинериите, газовите предприятия, енергопреносната система, корабоплаването.

Гневът на французите е елементарно разбираем. Инфлацията в страната не стопира да пораства, а с нея и цените на продуктите от първа нужда. Безработицата, по последни данни е 7,2% - една от най-високите за Европейски Съюз. Средната класа е в застоялост от десетилетия и не просто не се усилва, ами свива. Здравнате система е задлъжняла със стотици милиарди. Като цяло, френската иконимика и обществена система са неясно копие на онази обществена Франция от 70-те и 80-те години на XX век. За образец, през 1983 година пенсионната възраст е 60 години. През 2011г. беше качена на 62г., а в този момент Макрон се пробва да я дигне на 64. Трябва да се означи, че в случай че желае да получи оптималната пенсия, френския жител обаче би трябвало да работи до 67 годишна възраст.

Друг противоречив текст от промяната е премахването на специфичните пенсионни режими. Такива режими има за чиновниците на френското метро и железници, чиновниците в електрическата и газовата индустрия, личният състав на държавните банкови предприятия и други Френският министър на труда надменно съобщи, че «иска да постави завършек на избран брой обстановки, които могат да наподобяват като привилегии». Според него, «специалните режими са станали архаични, защото стопанската система се развивала бързо». Каквото и да значи последното, френските политически елити очевидно са изгубили тотална връзка с действителността, тъй като един ватман във парижкото метро гълта прахта на километровите тунели десетилетия наред и всеки ден е изложен на редица здравни опасности. Точно и такава е логиката зад тези «специални режими», да се даде опция на ранно пенсиониране при рискови за здравето фактори.

В момента на писането на тази публикация, площад Конкод в Париж гори, а в центровете на Лион, Марсилия, Гренобъл, Поатие и Бордо хора са се събрали на спонтанни митинги по отношение на следващия диктат, натрапен посредством спорния член 49 алинея 3 от Френската конституция, който разрешава на премиера да приема закони, без утвърждението на Парламента. Тази противоречива точка в Конституцията, стана норма за държавното управление на Макрон, който изгуби болшинството си в френския парламент предходната година и от този момент неговия министър председател Елизабет Борн прокарва редица текстове точно по този метод. Площад Конкорд гори от национално неодобрение против нещо, което французите от ден на ден оприличават на робия на държавното управление.

Впрочем, най-тежкото за Макрон е, че не просто е изгубил френския парламент, само че също и сърцата и мозъците на френския народ. За никаква управническа легитимност не може да се приказва, когато държавното управление потъпква законодателната власт, а всеки опит за промяна среща съпротивата на над 70% от французите. Нищо положително не чака политици, които настройват личния народ против себе си. Френските държавници е редно да преразгледат преди всичко колосалните злоупотреби със обществената система, надхвърлящи 12 милиарда евро на година, недалновидните управнически практики в браншове като здравното обезпечаване и превоза, където задълженията надвишават годишното Брутният вътрешен продукт на страни като Румъния и външната политика на основаване и финансиране на ненужни спорове по света, преди да карат елементарния френски жител да работи още години.

Площад Конкорд, Париж – 16.03.2023



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР