Във Франция Жордан Бардела, председател на крайнодясната партия Национален сбор,

...
Във Франция Жордан Бардела, председател на крайнодясната партия Национален сбор,
Коментари Харесай

В много държави европейските избори ще бъдат засенчени от национални

Във Франция Жордан Бардела, ръководител на крайнодясната партия " Национален общ брой ", дефинира европейските избори като " междинни " и прикани да се накаже това, което той назовава " Европа на Макрон ".

" Във Франция това са единствените значими избори преди идващите президентски избори през 2027 година Това е избор за национална листа, тъй че изкушението да се национализира вотът е мощно ", разяснява Ерик Моурис, политически анализатор от Центъра за европейска политика пред euronews.

През 1980 година група откриватели разказват европейските избори като " национални избори от втори порядък ", защото те се провеждат на национално равнище, според национални правила и опълчват национални претенденти по национални въпроси. Всъщност методът на гласоподаване, денят на гласоподаване и законоустановената възраст практикуване на избор или кандидатиране, се разграничават в обособените държави-членки.

" Избирателите ще гласоподават по национални, стопански и обществени аргументи. В момента това са въпросите, свързани с възходящите разноски за сила и инфлацията, а не европейските тематики, без значение дали става въпрос за европейските институции, европейските политики или даже войната в Украйна ", споделя професор Паскал Перино.

Въпреки това европеизацията на опасенията съществува и наподобява е най-силна измежду служащите с бели якички, висшистите и най-богатите. Освен това неотдавнашните рецесии подчертаха ограниченията, подхванати от Европейския съюз. Все още обаче не е ясно дали това ще способства за " европеизирането " на изборите.

" Това, от което се нуждаят европейските институции, е да покажат, че тези европейски дейности освен съществуват, само че и са ефикасни. А това е доста по-трудно, когато става въпрос за публичното мнение ", прибавя Моурис.

Тази година на изборите за Европейски парламент европейските въпроси може би ще бъдат засенчени от националните проблеми. Във Финландия, Словакия, Литва и Румъния се организираха или ще се проведат президентски избори, а в Португалия, Австрия, Белгия, Хърватия и България - парламентарни. Европейските въпроси се повдигат и на националните избори, само че от време на време те са толкоз преплетени с националните, че е мъчно да бъдат разграничени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР