Във фокуса на политиците и обществото не са само съветските

...
Във фокуса на политиците и обществото не са само съветските
Коментари Харесай

Държавата иска да си върне комплекса Камчия

Във фокуса на политиците и обществото не са единствено руските монументи, само че и съветските парцели в нашата страна. Руски парцели на глобени лица да бъдат замразени, предлага законопроект на депутати от ПП-ДБ.

Акцентът в него е връщането на собствеността на Санитарно-оздравителния комплекс " Камчия " на българската страна. Комплексът, който е на брега на морето и включва хотели, детски лагер, образователни и спортни зали, басейн и даже авиокосмически център, е благосъстоятелност на кметството на Москва.

Сделката по придобиване на терените е избрана като скандална, тъй като за един квадратен метър е платено малко под 10 лв. или доста под пазарната цена. Официално в този момент, този комплекс е затворен.

Законопроект за връщане на собствеността на Санитарно-оздравителния комплек “Камчия ” назад на българската страна, оферират депутатите от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев. Проектът планува още съветски парцели на глобени лица да бъдат замразени. Комплексът “Камчия ”, благосъстоятелност на кметството на Москва, е построен на брега на морето.

Сделката по придобиване на терените е избрана като скандална, тъй като за един квадратен метър е платено малко под 10 лв. или доста под пазарната цена. Освен детски лагер, на територията на комплекса има хотели за ветерани от Втората международна война, образователни и спортни зали, басейн, авиокосмически център с планетариум и конферентни зали.

Санитарно-оздравителният комплек “Камчия ” се простира на близо 300 декара земя на брега на морето. Терените са добити по време на тройната коалиция на Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и са благосъстоятелност на кметството на Москва.

Комплексът е открит през 2010-та година от тогавашния кмет на града Юрий Лужков. България е измежду страните, подкрепили глобите против Русия поради войната в Украйна. Законопроектът на депутатите от ПП-ДБ на процедура регламентира използването на ограничаващите ограничения у нас.

" Той, не е загадка, се употребява като по този начин наречената “мека мощ ” от съветското държавно управление, в това число в част от службите има забавни данни за самия комплекс. И ние би трябвало да си го вземем и според закона, дали ще бъде върнат на страната, дали под някаква форма ще бъде разгласен като замразен актив. Ще бъде разгласен на търг и ще бъде възложен за възобновяване на Украйна ", сподели депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Според Мирчев, проблем може да се окаже, че комплекс “Камчия ” е благосъстоятелност на кметство Москва, което не попада в санкционния лист.

" Ако апелираме по неправилния метод, Община Москва може да апелира и България да го загуби още веднъж ", посочи Мирчев.

От партия “Възраждане ” са срещу отнемането на санитарно-оздравителния комплекс от кметство Москва. Те настояват, че по този начин България ще обтегне в допълнение връзките си с Русия.

" Ако тръгнем по този начин да национализираме обекти, ние ще желаяме още идната седмица да национализираме Американския лицей. С прокарването на този закон и национализирането на тази благосъстоятелност, ние може да доведем до редица други такива национализации, което е противоконституционно ", разяснява Николай Костадинов от Политическа партия “Възраждане ”.

В момета Санитарно-оздравителният комплекс “Камчия ” е затворен. И до момента обаче това е най-големият данакоплатец в общината Аврен.

" За размерите на община Аврен подобен комплекс е доста мъчно да бъде стопанисван без държавна поддръжка. Това би трябвало да е обект от национално значение ", изясни кметът на Аврен Емануил Манолов.

От началото на годината изпълнителен шеф на Санитарно-оздравителния комплекс е Росен Григоров от управлението на “Лукойл Нефтохим Бургас ”. Мнозина съзряха в това опит на Русия да трансферира комплекса към активите на рафинерията. Целта - да попречи на страната ни да си върне собствеността и да изпревари приемането на законопроекта за използване на интернационалните наказания. Григоров дефинира тези изказвания като нечиста сделка.

Автор: Деян Михайлов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР