Във Финландия партията Финландците претърпя неуспех през последните седмици. Първо, нейният

...
Във Финландия партията Финландците претърпя неуспех през последните седмици.
Първо, нейният
Коментари Харесай

От Финландците искат страната им да излезе от ЕС, но не сега

Във Финландия партията " Финландците " претърпя крах през последните седмици.

Първо, нейният министър на стопанската система Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка поради нацистки препратки, а по-късно председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои остарели анонимно написани мнения в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска изразителност.

Понастоящем ръководител на Народното събрание във Финландия, когато беше ръководител на партията в интервала 2017-2021 година Хала-ахо трансформира опълчването на имиграцията в главен въпрос за политическата мощ.

През 2012 година Хала-ахо беше санкциониран от Върховния съд за мнения, оповестени в персоналния му блог през 2008 година, които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.

Най-дясното държавно управление, което Финландия е имала

Новото съдружно държавно управление на Финландия, считано за най-дясното в актуалната история на скандинавската страна, встъпи в служба на 20 юни 2023 година

Деветнайсетчленният кабинет на премиера Петери Орпо, водач на консервативната Национална съдружна партия, беше утвърден от еднокамарния законодателен орган Едускунта, след което президентът Саули Нинистьо го назначи публично.

След дълги договаряния, траяли повече от седем седмици, НКП, която завоюва най-вече гласове на парламентарните избори на 2 април, разгласи, че се е споразумяла с още три политически сили за ръководеща коалиция, включваща и крайнодясната, евроскептична партия " Финландците ", чиято стратегия като цяло е националистическа и антиимигрантска.

Двата по-малки колегата в обединението са Финландската християндемократическа партия и Шведската национална партия на Финландия (партия на шведското малцинство във Финландия).

Заради превъзходството на двата по-големи съдружни колегата, които са закостенял и популистки, финландските медии дефинират държавното управление като " националконсервативно " по темперамент.

Според политолози новият кабинет е най-десният в следвоенната история на Финландия.

 Популистката партия " Финландците ", подгласникът на изборите, получава финансовото министерство, а значимият пост на негов началник зае водачът на групировката Рика Пура; вътрешният и правосъдният министър също ще са представители на тази партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР