Във Филиал Видин на Русенския университет Ангел Кънчев“ днес бяха

...
Във Филиал Видин на Русенския университет Ангел Кънчев“ днес бяха
Коментари Харесай

Студенти по здравни грижи, приети в РУ „Ангел Кънчев“, ще бъдат подпомагани със стипендия

Във Филиал Видин на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ през днешния ден бяха подписани тристранни контракти за съдействие сред висшето образователно заведение, МБАЛ „ Св. Петка “ и първите трима студенти в специалността „ здравна сестра “, професионално направление „ Обществено здраве и здравни грижи “ за академичната 2022/2023 година На събитието участваха Росица Кирова, заместник-председател на 47-то Народно заседание, Момчил Станков, административен шеф на Филиал Видин, доктор Ивета Найденова, изпълнителен шеф на видинската болница и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Росица Кирова подема самодейността да се дават стипендии на студенти от Видинския район в тази компетентност за тригодишния период на образование. Изпитите ще се поставят във видинския филиал, образованието ще се организира в Русе, а практиката – в МБАЛ „ Св. Петка “. Студентите няма да заплащат семестриални такси и ще употребяват гратис общежитие.

Заместник-педседателят на Парламента показа, че Община Видин е първата в региона, която поема ангажимент за обезпечаване на стипендии.

Борислава Борисова означи, че към този момент са направени критериите, по които ще бъде осъществяван подборът на студентите и следва предлагането да бъде импортирано за разглеждане на съвещание на Общински съвет – Видин. „ Днес вършим още една стъпка освен към развиването на висшето обучение, само че най-много към качественото здравно обслужване на жителите от Община Видин и района, което е от първостепенно значение “ – сподели тя. И означи, че всяка година от основаването на видинския филиал на Русенския университет, Община Видин залага средства в бюджета си за възнаграждение на семестриалните такси на 10 студенти, определени по избрани критерии.

За академичната 2022/2023 година следва да бъдат подкрепени 9 студенти от специалността „ здравна сестра “ с месечна стипендия от 200 лева, като общият размер на финансовата помощ от общинския бюджет е 16 200 лева

Д-р Ивета Найденова също изрази удовлетворението си от самодейността и означи, че в болничното заведение броят на работещите пенсионери е забележителен и има много незаети длъжности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР