Във фейсбук започна масово предлагане за организиране на български групи

...
Във фейсбук започна масово предлагане за организиране на български групи
Коментари Харесай

Хора във фейсбук организират нелегални почивки без лиценз за туроператор

Във фейсбук стартира всеобщо предложение за образуване на български групи за почивки в чужбина, която активност е противозаконна и не може да се прави без лиценз за туроператор или туристически сътрудник. Такива постове има във фейсбук групата „ “, сигнализира пред TravelNews Пресиян Лозанов, притежател на туроператора „ Ара тур “. Предложенията идват от следните профили – , , Красимира Петкова, Ivo Ivanov и други

„ В офиса ни към този момент пристигнаха ужилени дами, които са платили за екскурзия за Тенерифе по персонална сметка. Отменили им полета и в този момент се чудят по какъв начин да си вземат назад парите. Практиката с предложение на почивки във фейсбук групи към този момент е всеобща, като има такива направени за Гърция, Турция, Йордания и за други дестинации “, изясни Лозанов. Според него мнимите уредници на екскурзии употребяват малка врата в закона, че провеждат пътешествия с другари. Има много нагли хора, които по какъв начин по този начин едновременно ще са с „ другари “ в Япония, Куба и Сицилия, разяснява Пресиян Лозанов. Затова хората би трябвало да внимават на кого се доверяват.

От Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) към този момент са подали над 10 сигнала за лица, които провеждат екскурзии без лиценз, до Министерството на туризма, Комисията за отбрана на потребителите, Икономическа полиция и прокуратурата. „ Те към този момент се ревизират от прокуратурата и Икономическа полиция, тъй като са физически лица “, разгласи пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на ОБТ и притежател на туроператора „ Сейф травел “. Министерството на туризма и КЗП са без пълномощия, тъй като могат да управляват единствено юридически лица, т.е. компании. Габриела Руменова от онлайн платформата " Ние, потребителите " изясни, че изрично физически лица нямат право да провеждат почивки и екскурзии. Дейността може да се прави единствено от юридически лица, които би трябвало да бъдат регистрирани като туроператор или туристически сътрудник. Руменова акцентира, че казусът е доста огромен за потребителите, за бизнеса и за институциите, които би трябвало да се оправят с него. " Хората би трябвало да схванат и същински да осъзнаят, че рискът е огромен и то освен за това, че могат да изгубят пари, само че при избрани условия и да бъдат изложени на заплаха ", сподели тя.

От ОБТ упорстват за смяна в Закона за туризма и в Наказателния кодекс, с цел да могат и физическите лица да попаднат под контролните органи при образуване на екскурзии без лицензи за туроператори или сътрудници. Русева изясни, че сега законите са такива, че в случай че няма заплащане или документ за осъществено такова, действително няма закононарушение. Най-често прехвърлянето на средства става по Revolut.

„ В момента се образува голяма бомба с всеобщо предложение на почивки от физически лица, която напълно скоро ще гръмне “, разяснява Николай Александров от ОБТ и шеф на туроператора „ Карта холидей “. Според него много хора ще изгорят и по тази причина би трябвало да внимават и да не се доверяват на непознати лица. Той също акцентира, че се събират пари за почивки по кафенета и през Revolut. Александров даде за образец, че е засякъл екскурзия до Куба за 2 седмици единствено за 2000 лева, което е неуместно, в случай, че единствено самолетният билет сега коства толкоз до там.

Едно от физическите лица, което предлага екскурзии във фейсбук групата „ Искам да пътувам! “ – Дани Драганова, разяснява пред TravelNews, че не е туроператор. „ Организирам пътувания за другари и познати. Предложих отмора в Куба. Направих стратегия за нас с полети от София и я пуснах в групата. Нямам никакво желание да ставам сътрудник – просто давам опция на хората в групата “, сподели Драганова. „ Все едно да напиша, че има евтини самолетни билети за избрани дестинации и дати, и това да е нелегално “, добави тя. Преди това е разгласила уебсайт, от който хората непосредствено могат да си купят пакет до Куба, Доминикана и Мексико.

 

 

Друг консуматор - Красимира Петкова, изясни, че на никое място не е писала и не е казвала, че провежда пътувания. „ Никога за никого не съм го правила. Споделям по какъв начин аз пътувам и споделям, че мога да покажа на всеки по какъв начин може да го прави “, акцентира Петкова. Тя кани хора за участие в круизен клуб в Съединени американски щати, който работи с 12 от най-големи компании в сектора.

 

 

Един от другите профили в групата - Essy Angel, разяснява, че „ в действителност върша групи за групово четене, ястие на сладкиши, за групово вървене до мола и за групови занимания в чужбина “. Не излиза наяве за същинското име на лицето, само че от профила се схваща, че е жена. Тя не отговори пред TravelNews дали има лиценз за туроператор или туристически сътрудник, само че беше сбита, че има „ лиценз за правосъден специалист, за ръководство на мотопед, за даване на обществена услуга, за Майкрософт 365 и други не толкоз значими. Според нея публицистите не могат да я разпитват, тъй като не е тяхна работа и не могат да й държат сметка. „ Смешно и тъпо е да се занимавам с вас и вие да се занимавате с мен “, добави тя и посъветва да си търсим юрист.

 

 

 

От ОБТ ще подадат сигнали и за новите лица във фейсбук групите към Икономическа полиция и към прокуратурата. Същото ще създадат и от Асоциацията за отбрана на потребителите, сподели ръководителят Пейо Майорски. При тях също непрекъснато постъпват сигнали за подправени туроператори. Той посъветва клиентите да ревизират в уеб страницата на Министерството на туризма записаните туроператори и сътрудници преди да резервират почивки и екскурзии. Компаниите наложително би трябвало да имат и застраховка за отговорност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР