Ваучерите за храна остават едно от най-популярните средства за борба

...
Ваучерите за храна остават едно от най-популярните средства за борба
Коментари Харесай

Ваучерите за храна остават едно от най-популярните средства за борба с инфлацията

Ваучерите за храна остават едно от най-популярните средства за битка с инфлацията, която продължава да бъде висока през първите три месеца на 2023 година, изключително при питателните артикули. В края на предходната година Национален статистически институт регистрира рекорден растеж на храните от 26% за декември на годишна база. Работодателите се пробват да компенсират най-малко част от тази инфлация с рекордно нарастване както на главните хонорари (по разнообразни данни до 18%), по този начин и на спомагателните придобивки към заплатите на своите служащи.

През март 2022 година оптималната сума за ваучери за храна, освободена от налози и осигуровки, беше увеличена от 80 на 200 лева месечно на работещ, а световната квота за ваучери за храна набъбна до 1 милиарда лева След това нарастване, по данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна, броят на чиновниците, получаващи ваучери, надминава 650 хиляди души месечно, което е с повече от 1/3 спрямо 2021 година Редица нови работодатели започнаха да дават тази облага, доста от тях дребни и междинни предприятия, а други усилиха месечната сума, която чиновниците им получават, споделят от АОВХ.

С промени от декември 2022 година в Закона за корпоративното подоходно облагане тази краткотрайна мярка стана непрекъсната наредба в закона и работодателите могат да са спокойни, че данъчното облекчение ще продължи да е в размер на до 200 лева месечно на работещ и през тази година.

По данни на пазара заплатите в България са се нараснали в съвсем всички браншове през последната година, а приходите в Национална агенция за приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2.7 милиарда лева, което е с над 425 млн. лева или 18.5% повече по отношение на същия интервал на предходната година. Това доста нарастване на приходите от осигуровки е единствено едно от доказателствата, че ваучерите за храна се дават в допълнение, а не за сметка на нарастването на заплатите. В допълнение на заплатите, работодателите  увеличават ваучерите за храна и останалите спомагателни придобивки на служащите, с цел да запазят покупателната им дарба.

Редица стопански изследвания сочат, че ваучерите за храна водят до изсветляване на приходите на работещите, както и на потреблението. Според последното изследване на Европейската комисия делът на сивата стопанска система в България се е нараснал до 32% през последната една година, което остава най-високото равнище в Европейски Съюз.  
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР