Вътрешен преврат се готви срещу патриарх Неофит. Митрополити, с активното

...
Вътрешен преврат се готви срещу патриарх Неофит. Митрополити, с активното
Коментари Харесай

ДЪНОТО: Преврат срещу патриарх Неофит!

Вътрешен прелом се готви против патриарх Неофит. Митрополити, с дейното присъединяване на политици и служби за сигурност, ще принудят дядо Неофит да се отдръпна от поста, безапелационни са осведомени с вътрешните битки в Българската православна черква.

Поводът са свадите от последната седмица. Първо ДАНС изгони Васиан Змеев — архимандрита на Руската православна черква, който е наместник на московския патриарх Кирил у нас. След това чиновници на Елеонора Митрофанова заключиха храма „ Св. Николай Мирликийски “ на жълтите павета, тъй като се оказа, че е благосъстоятелност на съветското посолство. До този миг всички бяха уверени, че тя е в диоцеза на Българската православна черква, написа „ Филтър “, като се базира на източници в Светия синод.

Всичко се случва в подтекста на войната в Украйна. В страната има Украинска православна черква (УПЦ), която е към Руската патриаршия и Москва я поддържа. Държавната власт и персонално президентът Зеленски обаче са за разколниците от автокефалната Православна черква на Украйна, която е приета от Вселенската патриаршия на Вартоломей. В тази геополитическа църковна война Българската православна черква, ръководена от Неофит, взема страната на УПЦ, която е вярна на Москва.

Задълбочаването на спора в Украйна и поддръжката на властта в България за Зеленски ще се окажат решаващи за ориста на патриарх Неофит, безапелационни са източниците. Духовното държавно управление на България е разцепено на лобита, които преливат в комплицираната геополитическа обстановка.

Реклама

„ Негово Светейшество заобикаля спорове. Моли се за мир. Болен е, съвсем безсилен, а хората към него вземат решенията “, споделя вътрешен човек за обстановката с главата на Църквата.

Всичко стартира с личността на архимандрит Васиан Змеев, който е представителят на Руската православна черква у нас. Той е в България от 2018 година и постоянно е бил в отлични връзки със Светия синод. Това не се трансформира и с войната в Украйна. Змеев е чиновник на Отдела за междуцърковни връзки към Руската патриаршия.

Според критиците му той има задача да държи Българската православна черква в орбитата на съветската, само че изпълнявал и задача в Северна Македония. Църквата там се бори за афтокефалия, т.е., да бъде приета за независима от Сръбската, поради която е под схизма.

Всеки месец архимандрит Васиан пътувал до Северна Македония, с цел да контактува с клириците там. На 15 септември службите за сигурност в Скопие изгониха съветски дипломати като шпиони, а архимандрит Васиан – като нежелателен на тяхна територия поради подривната си активност по църковните въпроси.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР