Васильовден или Банго Васили (буквално Куцият Васил) се празнува от

...
Васильовден или Банго Васили (буквално Куцият Васил) се празнува от
Коментари Харесай

Легендите за Банго Васил

Васильовден или Банго Васили (буквално " Куцият Васил " ) се чества от всички роми у нас. Празникът е прочут още като " Циганската Нова Година ". Дните са свързани с няколко ромски митове. Според една от тях Свети Василий избавил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега.

Друга легенда споделя по какъв начин всички се оплаквали от ромите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги обаче им дожаляло и скрили по едно циганче, единият – момче, другият – момиче. Минало време, пристигнал празник. Седнали да честват, само че нямало никаква забава. Тогава двамата светци довели децата, които избавили. Циганчетата почнали да пеят и да танцуват и настанала забава. Разбрали, че и без тях не трябва. Така циганският жанр бил избавен.

Трета легенда пък гласи, че един път, когато ромите огладнели, с цел да се заситят, почнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дявола. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста почнал да се разрушава, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и почнал да гони дявола, тъй като имал повеля от Бога да пази ромите. Дяволът се скрил, а Банго Васил почнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те съумели да преминат били избавени.

Според четвърта легенда имало един цар, който желал да убие ромите. Един човек го завел в една градина, където имало доста цветя и Банго Василий попитал този човек дали му харесва и той споделил, че те не му харесват, тъй като цветята в градината били всички еднотипни и едноцветни. Преместили се в друга градина, където цветята в градината били от всички типове цветя и всички цветове. Тогава Банго Васил попитал още веднъж индивида дали тази пъстра градина му харесва, той дал отговор с Да, само че това му личало даже по усмихнатото лице. Така той решил да не убива ромите и този ден станал празник за ромите и се празнува на 14 януари.

Снимки: Josef Koudelka

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР