Васил Величков не спи от седмици, защото заедно с останалата

...
Васил Величков не спи от седмици, защото заедно с останалата
Коментари Харесай

Данните са големи и "Сенсика" ги дебне навсякъде

Васил Величков не спи от седмици, тъй като дружно с останалата част от екипа на " Сенсика " работи по огромна договорка с дубайския клон на APCO

© Надежда Чипева Целта на " Сенсика " е да прави допустимо събирането, разбора и превръщането на разбора в смислени дейности Още по тематиката
Twitter тества удвояване на лимита на знаците в един туит

Компанията се надява да усили времето, което потребителите прекарват в обществената мрежа
28 сеп 2017
Уникредит Булбанк финансира първите си стартъпи

Три компании към този момент са получили заеми, които след време могат да се извърнат в дялов капитал
1 сеп 2016
Четири истории от първата годишна продукция

Или плодовете на младата стартъп екосистема в България
15 юли 2016 Когато се срещаме с Васил Величков, един от съоснователите на " Сенсика ", той не е спал от към този момент три седмици. За времето на диалога завършва една кутия цигари и незабавно стартира друга, които типичен вървят с кафе. Причината за тази диета е неспирната работа в цялата компания по новата й договорка с дубайския офис на една от най-големите PR организации в света APCO. " Когато влизаш на чисто нов пазар, би трябвало да се докажеш ", споделя Величков. " Имаме какво да потвърждаваме и в случай че се постанова, работиш по 20-22 часа на денонощие, както е в този момент. "

Накратко казано, " Сенсика " се занимава със събирането на така наречен big data, или огромни данни – безкрайни потоци от изявления, идващи от медии и обществени мрежи, които по-късно се " смачкват " до разбираеми разбори, помагащи на клиентите да се ориентират и да направляват бизнеса си. Самият Величков обаче не харесва това определение. " Словосъчетанието " огромни данни " е извънредно хипстърски израз, който нищо не значи. Можеш да събереш всички данни на света, въпросът е единствено какво ще направиш с тях ", споделя той. Целта на " Сенсика " е точно това: тези потоци от информация да се трансфорат в нещо разбираемо, на база на което клиентите на компанията да вземат решение. Разликата сред " Сенсика " и обичайните компании, които се занимават с огромни данни, обаче е, че " Сенсика " работи единствено с информация от външни източници, а не с разбор на вътрешния трафик.

Така да вземем за пример APCO би трябвало да взима голям брой сходни решения дневно, тъй като компанията не е краен клиент, а медиатор. При нея пораждат дребни и огромни рецесии ежедневно и би трябвало бързо да се проучва от кое място е тръгнала дадена анти акция или подправена вест, ориентирана към неин клиент. " Ние сме софтуерна компания и задачата ни е да вършим допустимо събирането, разбора и превръщането на разбора в смислени дейности ", споделя Величков. " Сенсика " обаче дава единствено данните и анализите - решението какво да се прави с тази информацията се взима от PR експертите на нейните клиенти.

Основното предизвикателство в бизнеса с огромни данни е бързината на информацията. " Сенсика " дава разбори в действително време, с минимално закъснение от 15 минути, което е едно от най-големите преимущества на компанията. Другите огромни фактори за бързото й развиване на компанията са големият брой източници, които " Сенсика " покрива, наред с лесната за приложимост система.

Бърз напредък

Българската " Сенсика " е компания, основана през 2013 година от трима души – Васил Величков, Константин Христов и Ненко Иванов. Христов към този момент не живее в България, а се е преместил в Дубай, където се оказва непредвидената дестинация за уголемение на компанията. Тримата виждат ниша в така наречен пресклипинг – мониторинг на медии с фокус върху тематика, избрана от клиента. Самият пресклипинг обаче се трансформира внезапно през последните години, изключително с разширението на обществените мрежи и блоговете. Много от обичайните компании, които работят в сферата, като Moreover и LexisNexis, страдат от една уязвимост: те не са усъвършенствани за събирането и смилането на големите данни, които интернет каналите в днешно време бълват.

Първоначално компанията печели финансиране от фонда за стартъпи Eleven на стойност 200 хиляди лева – оптималната допустима сума, която може да получи. При втория рунд на вложенията в компанията, малко преди тя да подписа първата си договорка в Дубай, в " Сенсика " влага и Уникредит Булбанк. Останалите средства, вложени в компанията, идват от ангели вложители и персонални инвестиции на съоснователите. Първият огромен клиент на " Сенсика " е българският телеком " Мобилтел ", който е употребява услугите й от началото й до 2016 година " Сенсика " обаче работи за " Мобилтел " на алегорични цени, за които, както Величков самичък признава, не би работила през днешния ден. Когато " Мобилтел " се отхвърля от услугите на " Сенсика ", компанията към този момент има редица други огромни клиенти, измежду които " Майкрософт България " и United Partners.

" Преди имаше търсене в медии, както и компании, всяка от която е най-хубава в някоя от обществените мрежи – една за Twitter, една за Фейсбук. Но това са обособени канали за едно и също нещо ", споделя Величков. Той е горделив с мащаба, в който работи " Сенсика ", като изяснява, че до момента в който най-големите съперници на компанията в света работят със 150 хиляди източника, българската компания следи всекидневно над 400 хиляди източника единствено онлайн – без да се броят малките екрани, радиата и печатните медии, които компанията също следи. Така да вземем за пример дубайският клон на APCO желае от " Сенсика " да бъдат добавени 5 хиляди източника, които обаче са на езици като арабски, фарси и урду. Ден по-късно те са вкарани в системата.

" Ние имаме огромен мащаб, поддържаме всички канали и работим в действително време ", обобщава най-силните страни на " Сенсика " Величков. Според него даже най-големите международни компании в сектора, като LexisNexis или Meltwater, не могат да се оправят с всичко, което компанията прави. Причината е една: още от основаването й " Сенсика " е замислена като система, която да е ориентирана към мащаба на интернет. " Всичко е въображаемо като архитектура, технология, да бъде напред във времето. В бъдеще сме готови даже за това, че ще има нови канали, които все още не съществуват. "

Първа година на облага

Подобно на доста други стартъпи " Сенсика " прекарва първите си години, работейки на загуба. Приходите за 2016 година са 246 хиляди лева, а загубата 272 хиляди лева От няколко месеца обаче компанията работи на плюс и финансовата 2017 година ще бъде първата, която " Сенсика " ще приключи на чиста облага. " Ако се бяхме фокусирали върху единствено върху българския пазар, можехме да работим на облага още преди година ", разяснява Величков. " Сенсика " обаче е компания, която е основана за интернационалния пазар още от самото й начало и самият Величков прибавя, че българският не е задоволително огромен. " В България има няколко компании, които вършат медиен мониторинг с ниско качество, само че няма и търсене на по-високо. Когато излезеш на външен пазар, разбираш какво са изискания, упования и внимание към детайла ", споделя той.

Сега пред " Сенсика " стои въпросът по какъв начин да се развие в бъдеще компанията. Според Величков стартъпът е пред класическата алтернатива дали да се развива на по-бавни обороти, като по този метод резервира контрола си над целия развой,или да се развива на бързи обороти, като се възползва от интереса от страна на няколко огромни вложителя от Близкия изток. Екипът на компанията, който към момента се състои от едвам 11 души, измежду които и трима новонаети, говорещи арабски езици чиновници, обмисля добре опциите. Бързото развиване звучи примамливо за " Сенсика ", само че с него неизбежно биха пристигнали грешките на растежа. " Една компания може да се разрасне от 40 на 80 програмисти елементарно, само че от 4 на 40 сигурно ще има проблеми ", споделя Величков.

Според него верният отговор може да се окаже по средата - малко по-бързо движение, в сравнение с настоящето развиване на " Сенсика ", само че без в действителност внезапни придвижвания и вложения. Често уцелването на този баланс не е елементарно, само че несъмнено е по-постижимо в миг, в който изборът на следващ огромен клиент се стопира на теб не поради цената, а поради услугата. Макар и с цената на хронично недоспиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР