Васил Терзиев оздравява завода за боклука, за да не се

...
Васил Терзиев оздравява завода за боклука, за да не се
Коментари Харесай

Заводът за боклук и боклуците на София след рунд пореден ГЕРБ срещу Терзиев

Васил Терзиев оздравява завода за боклука, с цел да не се извърши до 2 година

Заводът за отпадък в София се оздравява и систематичните проблеми се вземат решение. В това увери кметът на София Васил Терзиев на конференция, отдадена на работата на Общинското дружество за отнасяне на твърдите битови боклуци на София. Брифингът на кмета идва откакто от ГЕРБ/СДС започнаха акция от тази заран, след направена инспекция на място и в която акция настояват, че към този момент в завода се работи доста по-малко и заводът действително не извършва отговорностите си по оползотворяване на RDF.

Терзиев изясни, че за боклука на София. Темата за боклука участва нон-стоп в дневния ред на общината и извадихме обстоятелства, направихме посещаване на завода, а през цялото друго време Столична община е упреквана по тематиката, уточни Терзиев. Реално осъщественото от локалната власт и новото ръководство на София - да се отстрани един медиатор.

Поставено е като цел до края на годината депонирания боклук да е под 10%, по този начин животът на завода за отпадък няма да се изчерпи до въпросните 20 - 28 месеца, а ще се удължи.
 Риск от рецесия с боклука в София вижда новото управление на завода за боклуци
Риск от рецесия с боклука в София вижда новото управление на завода за боклуци

Заради неефективно ръководство на отпадъците през годините

Терзиев добави, че с 3 млн. лева ще бъдат съкратени разноските за ръчно сепариране, като ще се усили броя на хората. Кметът на София даде обещание още, че ще усъвършенства под 10% изгаряне на нерегламентиран боклук.

Кметът Васил Терзиев направи и една стряскаща прогноза - че оборудването е с потенциал 21 години, само че ще бъде запълнено за към 9 години. " Сами може да извършите сметката какъв брой добре е ръководен процесът по преработване, горене на RDF. Не се включва дребна детайлност - били са извозвани стотици тонове отпадък в Долни Богров ", сподели той.

Директорът на завода за боклуци инж. Николай Савов добави, че качеството на RDF дава отговор към този момент на всички условия и индикатори, декларирани в документите. Така ще може да се сключат контракти за изгаряне с циментовите фабрики. Това, което не е правено до този миг, защото RDF е бил мокър.

Работата на завода е нормализирана и се усъвършенства поетапно, уточни Савов. Той добави, че отделянето на естествените материали е сериозна част от работата на завода.

За интервала от 2019 до юни 2023 година на компаниите, които са направили сепариране са платени над 13 млн. лева, а общината е получила малко над 350 000 лева

Савов увери, че заводът за отпадък работи и покрива отпадъка на София. Следващата стъпка е да се отделят рециклеруемите материали по този начин, както е по план. Заводът е изработен, с цел да отделя RDF боклуци, а не да рециклира боклуци, посочи той. Чисто софтуерно е обикновено да има разнообразни проблеми, регистрира той. Към сегашния миг с наличния личен състав и служащите са освободени 16 работни места. Това разрешава да се стигне до равнището на преработване на боклуци като от предходната година.
 Столична община ще търси кой да ръководи отпадъците й
Столична община ще търси кой да ръководи отпадъците й

Фридрих Катцер е освободен след първичен разбор на активността на предприятието

ГЕРБ сезират РИОСВ-София поради завода за отпадък на София

Темата за завода за отпадък бе продължена и от ГЕРБ и с трибунка, с цел да имат те последната дума. София е застрашена и изправена пред голям екологичен проблем, предизвестяват от ГЕРБ.

Общинският консултант и някогашен ръководител на СОС Георги Георгиев още веднъж изясни, че през вчерашния ден от групировката са посетили завода и са открили 3 притеснителни обстоятелството. Първото притеснително, по думите на Георгиев, което не било отречено и на конференцията на кмета на София е, че готово RDF гориво се заравя в депото. Ако не престават да заравят боклуци ще затворят завода да затворят завода и за 2 години.

Затова ГЕРБ-СДС ще подадат сигнал до Регионалната ревизия по околна среда и водите-София.

Второто - и това е извънредно притеснително за ГЕРБ - няма организация за преработването на боклуци. Трябва да има десетки служащи на 24-часова промяна, които да отделят от поточните линии отпадъците, които са за рециклиран.

Третото - един от бункерите е цялостен на 90%, а другият на 70%.

Няма кой да отделя материалите за преработване, обезпокоен е Георги Георгиев. Той няма пояснение и за какво Васил Терзиев не е провел срещи и процедури за оползотворяване на RDF горивото и да бъдат извадени скъпите първични материали, засегнат е Георги Георгиев.

Георги Георгиев не вижда незабавни ограничения за депото за боклуци от страна на заявените изказвания на Васил Терзиев.

Общинският консултант от ГЕРБ-СДС Лорита Радева също уточни, че в доста незабавен порядък би трябвало да се вземе решение по отношение на оползотворяване на RDF горивото в общинска апаратура. " Вярна е тезата, че ще се запълни депото на София. Прави се всичко допустимо размерите на депото да се изчерпят в доста къси периоди, а това е неприемливо. Да се цялостни депото с ударни темпове не е възможно - финансово, екологично и по отношение на публичния интерес неприемливо ", безапелационна бе Радева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР