Васил Христов е журналист и специалист по публични комуникации с

...
Васил Христов е журналист и специалист по публични комуникации с
Коментари Харесай

Васил Христов - на живо от сърцето на Лондон

Васил Христов е публицист и експерт по обществени връзки с близо 20-годишен опит. Преминал е през всички стъпала на професионалното развиване - кореспондент, редактор и продуцент във водещите национални медии. Бил е шеф връзки на Нов български университет. Член е на Foreign Press Association. Кореспондент е на bTV Media Group във Англия. За живота си в Лондон, за правилата на публицистиката, за Брекзит и за отношението на британците към кралското семейство - Васил Христов споделя в изявление особено за сп. GRAZIA и беседва с Елка Влаховска.

Г-н Христов, повече от година и половина сте сътрудник на bTV Media Group в Лондон. Как протича един ваш работен ден?

Истински одобрявам специалността на журналиста точно поради динамичността. Новини се раждат във всяка част от денонощието, без значение дали е празник, или делник, почивен или работен ден. И ти би трябвало да си постоянно на линия. Помня по какъв начин безусловно 10 минути преди емисия продуцентът на късните вести реши да имаме преписка, че Борис Джонсън е първият международен водач, признат в болница с COVID-19. И я направих - по средата на улицата, на която бях в този миг. Всеки, който се свързва с мен, с цел да опише за историята си или да показа казуса си, прави деня ми необикновен. По последни данни близо 300 000 българи са подали заявки за статут за уседналост във Англия. Често сънародниците ни ме търсят, а въпросите са най-различни, доста постоянно за подпомагане. Преди два дни да вземем за пример българка се свърза с мен в 1 часа след среднощ, тъй като майка й беше арестувана на едно от летищата в Лондон, а обезпокоената жена не знаеше към кого да се обърне за помощ. Всеки ден освен проследявам нормалния новинарски поток за събитията във Англия и богатия културен живот тук, само че се срещам и с доста забавни хора, чиито истории описвам. Затова самоуверено мога да настоявам, че всичките ми работни дни са разнообразни и необикновени.

С какво е присъщ кварталът, в който живеете?

Районът, в който пребивавам, е издигнат на мястото на старите кралски докове на Темза, където в продължение на стотици години са разтоварвани стоките, които идват от всички краища на английската империя. Сега на мястото на старите промишлени постройки израства една чисто нова част на града, която няма нищо общо с познатия от филмите Лондон. Наблизо е едно от софтуерните чудеса на града - шлюзовете, които го защищават от приливна вълна от океана. Вече няколко пъти съм ги виждал по какъв начин се подвигат и заграждат Темза. Модерен и доста динамичен регион, в който живеят хора от целия свят. В този смисъл, има доста забавни " местни " персони, измежду които и доста българи. Според неофициална статистика в региона ми живеят близо 40 000 сънародници.

Как оценявате настроенията на британците по отношение на Брекзит? Доволство или боязън?

Според мен думата, която може да дефинира доста тъкмо обстановката след Брекзит, е " отрезвяване ". Все повече хора стартират да се разсънват от съня, в който последните години след референдума бяха изпаднали. Събуждат се в действителност, която някои дефинират като призрачен сън. Едва ли има анализатор, който сега да се наеме да каже по какъв начин ще се развие този развой в бъдеще и до какво ще докара това. Времето ще покаже.

Разкажете ни за най-голямото ви предизвикателство в професионалния ви живот в Лондон! Мисля, че това беше отразяването на протичащото се след гибелта на херцога на Единбург. Въпреки пандемията и рестриктивните мерки, за няколко дни станах очевидец какъв брой доста значи принц Филип за британците и хората, които живеят на Острова. Професионална горделивост за мен е, че открих историята на тайното му посещаване в България през 70-те години на предишния век и я описах благодарение на преводачката на тази среща - госпожа Фани Криспин, която намерих и убедих да приказва.

Срещал ли е в миналото представители на кралското семейство и какви са усещанията на Васил за тях? Защо му липсва България и какво най-вече харесва във Англия –.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР