Васил Божков показа иззетите експонати от колекцията си, в спираща

...
Васил Божков показа иззетите експонати от колекцията си, в спираща
Коментари Харесай

Изгубени антики във виртуална изложба: Колекция “Васил Божков” - минало и настояще

Васил Божков сподели конфискуваните експонати от сбирката си, в спираща дъха виртуална галерия. В 15-минутния филм са включени и шокиращи фрагменти от изнасяне на артефактите от прокуратурата, в торби и чували. Поставят се въпроси по отношение на ориста на предметите.
Интервюирани са водещи експерти, работили с антиките. Учените са единомислещи: няма по какъв начин сбирка, която е пътувала в чужбина “с благословията ” на Министерство на културата да е противозаконна. Налице са всички документи, в това число такива за пътувания през граница. Тя е представяна и в редица изложения отвън страната като „ Великолепието на България ” в Брюксел и „ Спасените благосъстояния на България ” в Москва.
Експертите се сплотяват към тезата, че предметите са скъпи за историческата просвета, а думите на доктор Атанасиос Сидерис са красноречиви:
„ Това е най-богатата и приключена сбирка в целия свят ”.
Цитиран е Васил Божков, който търси и купува от аукциони експонатите, от повече от две десетилетия:
„ Тази сбирка е събирана за международната просвета. Но най-много, тъй като българският народ заслужава да има историята си ”.
Виртуалната галерия “разхожда ” феновете измежду залите на бъдещия музей - Телефонната палата, където разрухата контрастира с великолепието на културно-историческите полезности. В момента постройката, предопределена за най-модерния музей в България, стои неизползваема.
Филмът приключва с думи на Божков:
„ Колекцията бе събирана за България. Тя е богатство, което бе разграбено. Съкровищата избират своите пазители и носят проклинание на своите грабители. На всеки един от тях. ”
Партията към Васил Божков „ Българско лято ”, което се явява на изборите с №14, залага на развиването на културата. Експертите от групировката към този момент показаха програмата си, в която се натъртва на нуждата от развиване на културния туризъм и осъвременяване на законодателството в тази област. Те упорстват и за ефикасна система за запазване на историческото и културно завещание.
Вижте предишното и сегашното на музея „ Васил Божков ” тук:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР