Васил Божков остава в ареста за постоянно, реши съдът, след

...
Васил Божков остава в ареста за постоянно, реши съдът, след
Коментари Харесай

Васил Божков остава в ареста, той ще обжалва

Васил Божков остава в ареста за непрекъснато, реши съдът, откакто през вчерашния ден хазартният необут бе арестуван при връщането си в България. По време на правосъдното съвещание прокуратурата изнесе данни за връзка и взаимен бизнес сред Божков и водача на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин.

На излизане от правосъдната зала, на въпрос на Българска национална телевизия дали ще апелира, предприемачът съобщи, ще го направи.

Сочейки доказателства за околните връзки на Васил Божков с Пригожин и други съветски жители като Адам Миклер и Алексей Габрев, някогашен началник в Роснефт и избран от прокуратурата като част от ръководещия хайлайф в Москва, от държавното обвиняване мотивираха тезата си, че Васил Божков има както финансовите, по този начин и чисто логистичните благоприятни условия да се укрие.

Стана ясно още, че хазартният бизнес на Божков е стигнал даже до нелегално анексирания Крим, а в Молдова и у нас компании на предприемача се проверяват за укриване на такси за хазарт. Делото беше гледано в късния следобяд през днешния ден в Съдебната палата в столицата при засилени ограничения за сигурност даже в постройката, макар че в почивния ден с изключение на страните по делото вътре имаше единствено публицисти.

Специални ограничения за сигурност, оградени коридори и безмълвие от страна на Васил Божков белязаха началото на правосъдното съвещание. В зала прокуратурата изиска непрекъснатото задържане на предприемача, а Божков отговори: " прокурорът може да желае каквото си изиска ".

Прокурор Ангел Кънев първо уточни доказателствата, които стимулират извода, че Божков може да укрие. Стана ясно, че е отпътувал от страната ден преди акцията, откакто неназован политик го предизвестил какво се приготвя. Освен това в компютър, конфискуван от офиса му, е открита електронна преписка с водача на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин. Прокуратурата твърди още, че имало и контакти сред предприемача и сътрудници на съветските служби.

Ангел Кънев, прокурор в СГП: Конкретиката я изложих в правосъдното съвещание, мисля, че не е редно тук отвън зала да разясняваме елементи. Всички условия, които бяха коментирани са изведени от писмените и гласните доказателства по делото, в това число и класифицираната информация по делото. Всичко е коментирано по отношение на това имали обосновано съмнение, че обвиненият Божков е причастен към съответната незаконна предприемчивост и дали може да се укрие. Сами видяхте, че съдът възприе тезата както за обоснованото съмнение, по този начин и че има заплаха да се укрие.

" Това са неща, които вие чухте, че бяха някакси вкарани по това дело не знам по какъв метод и за какво. И 90% лиши от времето да се разясняват истории за Крим, чухте за войната в Украйна, мафията, Европа ", сподели юристът на Божков Георги Гатев.

Адвокат Георги Гатев: Може би това искаше да направи най-много с тази цел се изложиха тези условия, връзките му с чужденци, с руснаци, с украинци, с не знам още кой. Вие чухте. Предполагам, че това беше задачата, което несъмнено е безусловно незаконосъобразно, тъй като няма нищо общо с делото.

Прокуратурата изнесе и доказателства за сделки сред Божков и някогашни ръководители на Комисията по
хазарта за заплащането на по-ниски такси против хонорари под масата. Освен това трябвало да се попречват лицензи на съперници, както и да се лишават позволения на оператори, които Божков не направлявал.

Съдът одобри, че доказателствата са задоволителни, с цел да се допусна, че Васил Божков е правил тези закононарушения и цитира показанията на някогашната шефка на комисията Мария Филипова, която отказала рушвет от 10 хиляди лв. дневно, както и да извършва поръчките на Божков. Тогава предприемачът опитал да я изнасили.

Така, най-малко към този момент, Васил Божков остава в ареста. Жалбата му против днешното правосъдно решение ще се гледа от Апелативния съд на 5 септември.

Адвокатът на Васил Божков съобщи, че някой има интерес предприемачът да е в ареста, само че не уточни съответно име. Обясни, че този извод прави от метода, по който през последните дни се отразявали събитията към Васил Божков и опитите да се направи връзка сред неговото завръщане и убийството на Алексей Петров.

Самият Гатев още нощес пред " По света и у нас " изясни, че съвпадението е инцидентно. По думите му единствено преди два дни Божков е получил позволение да напусне Обединените арабски емирства и се е прибрал с първия вероятен полет у нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР