Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн.

...
Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн.
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Съдът опростява 1,5 млн. лв. на Божков заради домашния му арест

Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лева, която прокуратурата му наложи по едно от трите каузи против него, обвързвано с културно-исторически полезности. Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. „ Съдът няма да върне в ареста хазартния необут, в случай че той  не заплати голямата сума. Така или другояче той е под домакински арест и правно не е издържано да бъде комплициран зад решетки ”, изясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Васил Божков твърди, че парцелите и парите му са под запор, по тази причина не може да си заплати гаранцията. „ Прокуратурата не е потвърдила, че той има настоящ бизнес в чужбина, който може да му обезпечи 1,5 млн. лв.. Без такова доказателство съдът няма право да го върне в ареста ”, уточни юристът.

Според него хазартният необут ще бъде под домакински арест 7-8 месеца, по-късно ще бъде освободен.  

Делото, по което е наложена гаранцията от 1,5 млн. лева, беше формирано незабавно след акцията против Божков при започване на 2020. Прокуратурата иззе цялата колекция на Божков от антични предмети. Оценката ѝ надвишава 1 милиарда лв.. Държавното обвиняване твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характерностите на движими културни полезности, регистрирани са едва 212, а останалите са нелегално добити. 

Самият Божков пък се закани да съди някогашния вече главен прокурор Иван Гешев във връзка иззетите антични предмети. Преди 3 години той разгласи, че поради противозаконното изземане и неразбираемата орис на предметите от сбирката му е заведено дело против страната " пред съответните интернационалните правни институции ".

Той също по този начин се оплака, че антика от сбирката му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските управляващи на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отхвърли обвиняванията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР