Васил Божков е не само част от българския елит и

...
Васил Божков е не само част от българския елит и
Коментари Харесай

Валентин Вацев: Олигархията е ужасяваща, пътят нагоре винаги е с торба пари

Васил Божков е освен част от българския хайлайф и българския преход, само че господин Божков умерено може да носи съмнителното звание " представител на българския олигархат ". Това сподели анализаторът Валентин Вацев, който показа пред БНР книгата си " Хроники на безвремието. Краят на демагогията? ", една от тематиките в нея е българският хайлайф.
По думите му схемата на развиване на прехода в България е била на двутактов мотор:
" В първия стадий технологията беше на преобразяване на властта в благосъстоятелност. Като че ли този стадий беше сполучлив и разумно да стартира вторият, а той е преобразяване на собствеността във власт. Олигархичният модел няма по-добро пояснение от това, че собствеността непосредствено манипулира властта. Днешната политическа система в България е олигархична ", разяснява Вацев в предаването " 12+3 " и добави, че тя е резултат от процеси, протекли в последните повече от 20 години:
" Олигархията е ужасяваща, само че закономерна стъпка или спирка по пътя на развиването на българската политика. Не можеше друго да стане с такова начало ".
Според анализатора " отвесните лифтове " в обществото не работят, а стълбищата, по които можеш да се изкачиш, са блокирани и няма път нагоре без торба пари:
" Българският хайлайф към този момент е навлязъл в последната си фаза и нито той ще може да живее с това общество, нито това общество ще може да живее с днешния политически хайлайф. Целият въпрос, на езика на политическата технология, е по какъв начин да се отворят и да се задействат отвесните лифтове в българското общество - по какъв начин да живеем, в случай че не сме хубавици или нямаме торба с пари ".
Вацев изрече теза, че България е сложена на външно ръководство, което се реализира на терена на българската държавност посредством български функционери, " само че те са благословени, те са миропомазани от няколко най-важни посолства ":
" Не можеш да бъдеш министър на финансите, министър на защитата, на външните работи и министър-председател, в случай че не си получил патент от едно управително посолство, пък и другите посолства е добре да са съгласни ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР