Вашингтон. Според данните, публикувани на официалния уебсайт* на Центровете за

...
Вашингтон. Според данните, публикувани на официалния уебсайт* на Центровете за
Коментари Харесай

CDC: През сезон 2020/2021 в САЩ са регистрирани 39 милиона по-малко случая на грип спрямо предходната година - едва 2124

Вашингтон. Според данните, оповестени на формалния уебсайт* на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC), американските клинични здравни лаборатории и лаборатории за публично опазване на здравето оповестяват единствено за 2124 доказани случая на грип сред 27 септември 2020 година и 15 май 2021 година (въпреки че същинският брой хора, които са се заразили с грип, евентуално е по-голям), осведоми The Denver Channel .

Тези 2124 (1 смъртен случай) случая съставляват извънреден спад в разпространяването на грипа в съпоставяне със сезон 2019-2020. Между октомври 2019 година и април 2020 година CDC пресметна, че минимум 39 милиона души са се заразили с грип.

Тази особеност се изяснява с ограниченията за обществено разграничаване заради пандемията от Covid-19.

Не единствено Съединени американски щати, само че и Световната здравна организация записва, че случаите на грип в международен мащаб също са паднали до минимални равнища през грипния сезон 2020-2021.

Както разяснява медията, „ ясно е, че общественото разграничаване и наложителното носене на маска са повлияли за практическото изгубване на грипа през зимата на 2020 и 2021 година Данните от CDC демонстрират, че пациентите, посещаващи лекарски кабинети за грипоподобни болести, са се намалили през март и април 2020 година и са останали ниски оттогава.

В същото време, до момента в който понижените равнища на случаи на грип може да наподобяват като добре пристигнал знак, това в прочут смисъл оставя лекарите на мрачно по какъв начин възнамеряват да се оправят със идващия грипен сезон, отбелязва The Denver Channel.

Scientific American оповестява, че всяка година имунизацията против грип се основава на варианти на грип, които са циркулирали през предходния сезон. През февруари СЗО направи рекомендации за имунизацията за идната година, само че беше принудена да го направи въз основата на доста по-малко информация, в сравнение с през предходните години.

Въпреки че има опасения, че имунизацията против грип може да не е толкоз ефикасна през идващия сезон, лекарите се надяват, че по-малкото разпространяване през 2020-2021 значи по-малък късмет за мутирали потоци, което ще резервира успеваемостта на имунизациите.

Най-смъртоносният грипен сезон, още веднъж съгласно данните на CDC, е този през зимата на 2017-2018 година, когато се оповестява за 80 хиляди умряли американци от затруднения, свързани с грипа. За същия сезон са регистрирани рекордни 900 хиляди хоспитализации, свързани с грипни болести.

През грипния сезон 2018/2019 година CDC оповестява за 29 милиона случая на грип, 13 милиона визити при доктор по отношение на такова заболяване, 380 хиляди хоспитализации и 28 хиляди смъртни случая.

За последния грипен сезон до момента, този през зимата на 2019/2020 година, CDC оповестява за сред 39 и 56 милиона случая, сред 18 и 26 милиона визити на доктор поради недоволства от грип, сред 410 и 740 хиляди хоспитализации, свързани с грип, и 24 до 62 хиляди смъртни случая.

Данните са единствено за Съединени американски щати и са налични на https://www.cdc.gov/flu

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР