Вашингтон. Служителите на правителството на САЩ ще бойкотират Зимните олимпийски

...
Вашингтон. Служителите на правителството на САЩ ще бойкотират Зимните олимпийски
Коментари Харесай

Reuters: САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

Вашингтон. Служителите на държавното управление на Съединени американски щати ще бойкотират Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин поради „ зверствата в Китай “ с човешките права, заяви Белият дом в понеделник, единствено седмици след диалозите, ориентирани към облекчение на напрегнатите връзки сред двете суперсили, предава Reuters .

Дипломатическият протест, който оставя на спортистите независимост да пътуват до Пекин, с цел да се състезават, е насърчаван от някои членове на Конгреса и групи за отбрана на правата от месеци.

Пекин заплаши с неуточнени „ решителни контрамерки “ против всяка сходна стъпка преди известието в понеделник, което сигурно ще обтегне още повече връзките към този момент на най-ниската им точка от десетилетия.

Администрацията на президента Джо Байдън акцентира това, което Вашингтон споделя, че е геноцид против малцинствените мюсюлмани в западния китайски район Синдзян.

„ Дипломатическото или формалното посланичество на Съединени американски щати ще се отнася към тези игри като към нормалния бизнес пред лицето на внушителните нарушавания на човешките права и зверства от КНР в Синдзян и ние просто не можем да създадем това “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на всекидневен брифинг за пресата, визирайки Китайската национална република.

„ Спортистите от тима на Съединени американски щати имат цялостната ни поддръжка “, добави Псаки. „ Ще бъдем зад тях на 100%, до момента в който ги приветстваме от вкъщи “.

Този ход идва макар напъните за стабилизиране на връзките с видеосреща предишния месец сред Байдън и китайския водач Си Дзинпин.

Китайското посолство във Вашингтон назова протеста „ политическа операция “, защото не са били отправени предложения до американски политици.

„ Всъщност никой няма да се интересува дали тези хора идват или не и няма никакво въздействие върху сполучливото осъществяване на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година “, сподели представителят на посолството Лиу Пенгю.

Бойкотът отразява манталитета на Съединените щати от Студената война, сподели в изказване представителят на китайската задача към Организация на обединените нации.

„ Съединени американски щати просто желаят да политизират спорта, да основават разделения и да предизвикат борба “, се споделя в изказването. „ Този метод няма да откри поддръжка и е жертван на неуспех “.

Държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Съединените щати са се съветвали със съдружниците си за „ споделен метод “ към Игрите в Пекин. Не беше ясно дали те ще последват образеца на Съединени американски щати.

„ Канада остава надълбоко обезпокоена от тревожните известия за нарушавания на човешките права в Китай “, се споделя в изказване на канадското външно министерство. „ Бяхме известени за решението на Съединени американски щати и ще продължим да обсъждаме този въпрос с нашите сътрудници и съдружници “.

Правителствата на Австралия и Япония обявиха във вторник, че към момента обмислят позициите си за Игрите, които стартират на 4 февруари.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР