Вашингтон. След визитата в Киев на предизборен преглед“ от заместник-държавния

...
Вашингтон. След визитата в Киев на предизборен преглед“ от заместник-държавния
Коментари Харесай

„Страна“ : „Балкански ястреб“ и приятел на Парис Хилтън. Кого поставиха за нов отговорник за Европа и Евразия в Държавния департамент

Вашингтон. След визитата в Киев на избирателен „ обзор “ от заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл и усилването на реториката по отношение на президента на Украйна Петро Порошенко, във Вашингтон назначиха нов човек, който в тандем със специфичния делегат за страната Кърт Волкер ще дава отговор за Украйна и като цяло за европейския континент, написа украинското електронно издание „ Страна “ в материал, показан без редакторска интервенция.

54-годишният посланик от кариерата Филип Рийкър от 18 март ще заеме длъжността първи заместник-помощник държавен секретар и длъжността помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по въпросите на Европа и Евразия. Той ще размени на поста Уес Мичъл, който служи година и половина.
„ Страна “ потърси отговори на въпросите, с какво е прочут Рийкър и какво може да се чака от него на длъжността „ отговарящ “ за Украйна.

Преименувал е Македония и е делил Косово

Рийкър, ученик на влиятелния Университет Йейл, през последните две години е работил като цивилен заместител на командващия силите на Съединени американски щати в Европа.
Преди това три години е бил общоприет консул в Милано, което мнозина преглеждат като един тип отпуск след службата в по-напрегнати райони, от вида на Балканите.
В разнообразни години Рийкър е работил в Ирак и Унгария, където е почнал кариерата си в отдела за работа с медиите към американското посолство. Но най-наситената част от биографията му е службата в Македония и кураторството за Косов.
През годините на службата си в района, където се сблъскват ползите на Съединени американски щати и Русия, той си заслужва популярност на „ балкански ястреб “. Конкретните му занимания са били за преименуването на Македония в Северна Македония, което бе одобрено през тази година, без значение от митингите на локалните поданици. Освен това Рийкър е взел участие във воденето на мирни договаряния по косовския въпрос.
„ Конкретно, удачното за Съединени американски щати разрешаване на „ македонския въпрос “ е способствало назначението му на една от основните длъжности в Държавния департамент. Преименуването на Македония беше значимо и от позиция на битката за въздействие на Балканите сред Съединени американски щати и Русия. Той играе специфична роля и за Косово – през 1999 година взе участие на договарянията в Рамбуйе, а се приказва, че в последно време точно Рийкър е курирал вероятния иден раздел на страната на сръбска и албанска част по негласния сюжет на Тръмп и Путин и е убеждавал в нуждата от това косовския водач Хашим Тачи “, описа пред „ Страна “ Питър Стоун, политолог от вашингтонгския Център за социална целокупност.
Впрочем, посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кайл Скот съобщи, че ролята на Рийкър в решаването на косовския въпрос е пресилена и той няма решение на този изострен проблем.
„ Страхувам се, че сръбската преса спекулира свободно без каквито и да е обстоятелства, които да удостоверяват това. В средата на този месец Филип Рийкър ще заеме поста шеф на Бюрото по Европа и Евразия и в неговия дневен ред ще има доста въпроси, в това число връзките с Русия, Турция, Европейския съюз и доста други проблеми. Той беше на Балканите и е цялостен с решителност да придвижи този развой напред, само че нямам доверие да има в джоба си проект или да принуди някой да направи нещо “, съобщи Скот пред сръбската преса.
За позицията на Рийкър по въпроса за връзките с Русия може да се съди по неговия коментар за ползите на Москва на Балканите: „ Русия не е фактор. Бих споделил, че с нейните реакция, за мен тя не съществува “.

Без напредване за Донбас, той е на страната на Унгария в езиковия спор

Като цяло, специалистите от Вашингтон, които разясниха пред „ Страна “, се сплотяват в мнението, че линията на държание на Рийкър няма да се разграничава доста от дейностите на Мичъл, чиято политика е внедрявал на Балканите, а овен това не трябва да се чака напредване по въпроса за Донбас.
„ Но поради славата на Рийкър като „ ястреб “ и многогодишната му процедура, за разлика от кабинетния служащ Мичъл, може да има утежняване на връзките с Русия и, на фона на това опълчване, по-нататъшно усилване на въздействието върху Украйна, което може да затрудни помиряването на Донбас “, предвижда източник на медията в околните до Държавния департамент експертни кръгове.
Същевременно, Съединени американски щати по-скоро няма да поддържат Украйна на различен фронт – в разногласието с Унгария. Рийкър, като правоприемник на Мичъл, който поддържаше Будапеща в украинско-унгарския спор към закона за образованието на Киев, а също по този начин като човек, който в миналото е работил в Унгария, ще продължи политиката на предшественика си.
Темата за Украйна излезе по време на договарянията сред заместник-министъра на външните работи на Унгария Левент Мадяр и Мичъл във Вашингтон през декември предходната година.
Подробности от преговрите са отразени в дипломатическа кореспонденция, попаднала в предписание на унгарското демократично издание Direct36.
Ако по-рано дипломацията на Съединени американски щати, в противен случай, подлагаше на критика унгарското правителствоп за неговата позиция във връзка с Киев, то в този момент обстановката се промени.
Както се схваща от документа, Мичъл се оплакал от национализма в Украйна и е ругал Закона за образованието, поради който унгарците в Закарпатието не могат да учат на родния си език, което провокира през есента на 2017 година държавното управление на премиера Виктор Орбан да стартира да блокира договарянията Украйна-НАТО.
„ В случая с Украйна, американската страна към този момент е съгласна с позицията на Унгария във връзка с националистическите настроения в Украйна и рисковия казус, който може да сътвори нейния Закон за образованието “, се споделя в документа.
Мичъл признава, че „ възраженията на Унгария във връзка с украинския закон за образованието, който визира малцинствата, са законни и Съединени американски щати непрекъснато повдигат този въпрос пред украинската страна “.

Що се касае до персоналните качества на Рийкър, то, както описаха от Вашингтон, той е прочут като фен на вечеринките с присъединяване на ВИПове, а в обществените мрежи се хвали с познанствата си със звезди от вида на светската лъвица и наследница на най-голямата хотелска мрежа на света Hilton Парис Хилтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР