Вашингтон редовно се опитва да попречи на европейските си партньори

...
Вашингтон редовно се опитва да попречи на европейските си партньори
Коментари Харесай

Bloomberg: Независимо от твърдите разговори, американската жажда за руски петрол достигна рекорд

Вашингтон постоянно се пробва да попречи на европейските си сътрудници да купуват съветски петрол и газ, оправдавайки това с прословутата заплаха от несъразмерна енергийна взаимозависимост от Москва. В същото време обаче американските рафинерии купуват повече съветски нефт от всеки път. Авторът Хавиер Блас преглежда тази обстановка в американското издание Bloomberg под заглавие „ U.S. Thirst for Russian Oil Hits Record High Despite Tough Talk ”.
Нефтените танкери, дебаркирали отвън рафинерията Baytown в Тексас, наподобяват тъкмо както доста други, движещи се по корабния канал в Хюстън. Вътре в огромните им трюмове обаче има необикновен товар: съветски нефт.
Огромният комплекс, благосъстоятелност на Exxon Mobil Corp., не е единствената рафинерия в Съединени американски щати, която получава съветски нефт. Chevron Corp. в Mobile (Алабама) и Valero Energy Corp. в Сейнт Чарлз, Луизиана, също го купуват.
Американските рафинерии са изправени пред дефицит на първични материали. Причинява се по две аргументи: първо, поради глобите на Съединени американски щати против режима на Николас Мадуро, венецуелският нефт не е разполагаем, и второ, страните от ОПЕК са понижили равнището на произвеждане, надлежно, размерът на доставките също е намалял. За да запълнят празнината, американските рафинерии се насочват към съветския нефт още през 2020 година
Неконтролираното изкупуване, съчетано със доста понижени доставки от Саудитска Арабия, направи Русия третия по величина снабдител на нефт за Съединени американски щати предходната година. Това достижение на Кремъл беше разисквано на петролния пазар, само че изненадващо в дипломатическите кръгове не му беше обърнато внимание. „ Преместването на Русия на трето място не получи внимание във Вашингтон “ - споделя Боб Макнали, някогашен старши политически консултант на Белия дом, който оглавява основаната във Вашингтон консултантска компания Rapidan Energy Group.
 Анализ на немско издание: Гневът на Русия, мощта на Китай, умората на Америка Анализ на немско издание: Гневът на Русия, мощта на Китай, умората на Америка
Дори Русия да наподобява слаба, това не е по този начин. Следователно игнорирането на Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, когато тя изглеждаше разрушена...
Нарастващата взаимозависимост на Америка от съветския нефт опонира на американската енергийна дипломация. През последните две години политиците във Вашингтон упорстваха европейските страни да се откажат от Северен поток 2, многомилионният водопровод, който би трябвало да придвижва сибирски газ до Германия. Според Съединени американски щати той ще даде на Кремъл спомагателен лост за напън върху европейските съдружници. (През 2019 година съветският газ представляваше 45% от общия европейски импорт на природен газ.) Миналата година Конгресът даже позволи наказания против компании, участващи в плана. Администрацията на Байдън към момента не е споделила дали ще обмисли използването на тази мярка.
Според Марк Финли, някогашен анализатор на нефт от Централно разузнавателно управление на САЩ и сегашен теоретичен помощник в института Бейкър към университета Райс, тихият скок на съветския импорт на нефт допуска, че зад мантрата за енергийна самостоятелност, насърчавана от някогашния президент Доналд Тръмп, няма нищо. По време на президентската си акция Тръмп се похвали в Тексас, че Съединени американски щати са „ енергийната мощ номер едно “. Както той съобщи, на страната в никакъв случай повече няма да се постанова да разчита на „ враждебни “ задгранични снабдители. „ Това е енергийно владичество “ - споделя Финли.
Миналия февруари администрацията на Тръмп включи в черния лист комерсиално дъщерно сдружение на държавната Роснефт, най-голямата съветска петролна компания. Твърди се, че е предоставила финансова поддръжка на държавното управление на Мадуро. Нито една друга съветска компания обаче не е глобена, което значи, че американските предприятия могат да продължат да купуват съветски първични материали и рафинирани артикули.
Пътят към превръщането на Русия в основен снабдител на нефт за Съединени американски щати е проправен с пазарни знания, шанс и потвърдена дарба на Кремъл да трансформира тактиките на Вашингтон в своя изгода. В продължение на години делът на Русия в американския импорт на нефт и рафинирани артикули е под 0,5%, само че през последното десетилетие този дял последователно нараства и през предходната година доближава 7%, което съгласно Bloomberg News е рекордна цифра. Средно Съединени американски щати са внасяли 538 000 барела съветски нефт дневно, до момента в който вносът от Саудитска Арабия е бил приблизително 522 000 барела дневно.
Русия съумя да реализира такива резултати основно за сметка на Венецуела. Заводът на Exxon в Baytown е един от дребното в Съединени американски щати със особено съоръжение за преправка на плътна кисела суровина, която Венецуела създава. Когато администрацията на Тръмп глоби Petróleos de Venezuela SA през 2019 година, веригите за доставка на рафинерията бяха нарушени. „ Американските рафинерии в Мексиканския залив са най-модерните в света “ - сподели Ади Имсирович, чиновник в Оксфордския институт за енергийни проучвания и някогашен началник на търговията с нефт в съветския колос „ Газпром “. След като изгубиха венецуелските първични материали и се сблъскаха с по-скъпи и по-малки първични материали от обичайните снабдители на ОПЕК, те станаха главният консуматор на съветски нефт.
 Способна ли е Русия да нанесе сензитивен удар по Съединени американски щати? Способна ли е Русия да нанесе сензитивен удар по Съединени американски щати?
Говорим за военна борба сред две международни сили, всяка от които разполага с нуклеарен боеприпас, кадърен да трансформира цялата планета в...
Американските рафинерии купуват от Русия не самия недопечен петрол, а полурафиниран тежък мазут, прочут като Mazut-100, който има вискозна консистенция. Тази светиня от руското минало в Русия се изгаря основно за приемане на топлота. В Съединените щати обаче той се употребява за произвеждане на бензин. Миналата година „ Валеро ” стана главният вносител на съветско гориво за Съединени американски щати, консумирайки 55 милиона барела. На второ място е Exxon, който закупи 50 милиона барела. Според данните от митниците тези компании съставляват 50% от общия размер на съветския петролен импорт в Съединени американски щати.
Проблемите с доставките, произлизащи от неналичието на венецуелски първични материали, се утежняват от намаляването на производството от страните от ОПЕК и изключително от Саудитска Арабия, която предходната година реши да понижи доставките за Съединени американски щати до най-ниското си равнище от 1985 година насам. Затова тя се опита да понижи остатъка от недопечен петрол, насъбран по време на пандемията.
Консултантите от рафинирането, анализатори и лобисти споделят, че не са забелязали никаква угриженост във Вашингтон от повишаването на съветския импорт. Това обаче може да се промени. През март президентът Байдън назова съветския президент Владимир Путин „ палач " и заплаши, че той ще заплати за намесата в изборите в Съединени американски щати. Макнали сподели, че Белият дом може да забрани вноса на съветски нефт като част от по-широк обзор на глобите против Русия това лято. Малцина в сектора обаче считат това за действителна опция.
Ако Саудитска Арабия усили производството през идващите месеци, както мнозина чакат, тогава саудитският нефт ще заеме мястото на съветския. Същото важи и за суровините от Кувейт и Ирак. В противоположен случай американските рафинерии въпреки всичко ще би трябвало да търсят гъста суровина за производството си. Суровината от петролни пясъци в Канада може да е алтернатива, само че американските рафинерии евентуално към този момент купуват, колкото могат.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР