Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да спре пускането

...
Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да спре пускането
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Вашингтон. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание да спре стартирането на „ Северен поток 2 “ при положение на съветска инвазия в Украйна. На собствен ред канцлерът на Федерална Република Германия Олаф Шолц увери, че Берлин и Вашингтон ще подхващат взаимни стъпки, само че той не заявява непосредствено готовността на страната си да предотврати стартирането на съветския газопровод, разясняват в редакцията на английския вестник The Telegraph .

„ Ако Русия нахлуе, в случай че нейните танкове или военни още веднъж преминат границата на Украйна, тогава няма да има „ Северен поток 2 “, ние ще сложим край “, сподели Байдън по време на конференция след диалозите с Шолц.

Байдън също по този начин посъветва жителите на Съединени американски щати да изоставен Украйна. „ Би било рационално американците да изоставен страната. Бих им споделил: тръгвайте “, добави президентът на Съединени американски щати.

За разлика от водача на Белия дом, немският канцлер не заявява непосредствено готовността на страната си да предотврати стартирането на газопровода, само че настоя, че Берлин върви в крайник с Вашингтон по въпроса за наказателните ограничения при възможна инвазия. „ Работим дружно. Ние сме безусловно единни и няма да подхващаме разнообразни стъпки, ще предприемем едни и същи стъпки и те ще бъдат доста, доста тежки “, увери Шолц по въпроса за глобите против Русия.

В понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че страната работи с Европейския съюз за попречване на „ гибелта “ на европейците при положение на прекъсване на доставките на съветски природен газ през Украйна. И по този начин, Блинкен напомни, че през 2009 година, когато Русия спря доставките за Украйна, „ хората умираха от мраз “, обещавайки да Съединени американски щати да предотвратят повтаряне на обстановката.

„ Ние се координираме с нашите съдружници и сътрудници, със заинтригуваните страни от енергийния бранш, в това число по отношение на това по какъв начин най-добре да споделяме енергийните запаси при положение, че Русия затвори крана или стартира спор, който ще наруши доставките на газ през Украйна “, сподели държавният секретар на конференция.

Междувременно в Москва се състоя следващата среща на държавни глави. Руският президент Владимир Путин одобри френския си сътрудник Еманюел Макрон. В началото на срещата Путин благодари на френския президент за напъните, които Париж поставя за гарантиране на сигурността в Европа и за разрешаване на рецесията в Украйна.

„ Виждам какъв брой старания поставят настоящето управление на Франция и персонално президентът на Франция за разрешаване на рецесията, обвързвана с обезпечаването на сигурност в Европа за сериозна историческа вероятност “, сподели съветският водач.

На конференция след срещата Путин отхвърли обвиняванията за военното скупчване на Русия, като още веднъж упрекна Запада, че подкопава световната сигурност, като „ напомпва “ Украйна с оръжие.

Както напомня The Telegraph, преди срещата в Белия дом Германия разгласи, че ще ускори присъединяване си в задачата на НАТО в Литва и ще усили контингента си в страната с 350 бойци, до момента в който Съединени американски щати оповестиха, че ще изпрати към 1700 бойци в Полша и 1000 в Румъния.

***

Берлин. Германия ще изпрати до 350 спомагателни боеца в Литва в опит да покаже на съдружниците от НАТО, че Берлин е благонадежден сътрудник на фона на рецензиите, че е бил прекомерно нерешителен в оправянето с Русия във връзка рецесията в Украйна, написа европейската редакция на Politico .

„ Информирахме Народното събрание преди няколко минути, че ще укрепим бойната група в Литва “, сподели министърът на защитата Кристин Ламбрехт, до момента в който посещаваше бригада за образование на танкове в Мюнстер, южно от Хамбург, в понеделник следобяд.

„ Подкреплението ще включва до 350 бойци, които могат да бъдат в придвижване в границите на няколко дни “, сподели Ламбрехт, добавяйки, че е имала „ интензивни полемики “ по въпроса с литовския си сътрудник, както и с канцлера Олаф Шолц.

Шолц, който беше във Вашингтон в понеделник за диалози с американския президент Джо Байдън, се трансформира в обект на обстрел от американски политици и чиновници в други страни от НАТО, които се оплакваха от неналичието на решителни дейности от страна на Германия, с цел да покаже поддръжка за Украйна, до момента в който Русия натрупа войски, оръжия и техника на границата на страната.

„ Ние ускоряваме приноса си към източния фланг на НАТО и изпращаме доста явен сигнал за единение към нашите съдружници “, сподели Ламбрехт в явни старания да разсее подозренията по отношение на уговорката на Германия. „ Може да се разчита на нас и ние демонстрираме това с това подсилване на бойната група “, добави тя.

Междувременно, по време на пътешестване до Киев в понеделник, немският външен министър Аналена Бербок настоя, че Берлин е на страната на Украйна макар продължаващия й отвод да доставя я доставя с оръжие.

Говорейки на конференция дружно с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба, Бербок сподели, че „ топката е в полето на Москва и от тях зависи да поправят тази обстановка “, добавяйки, че Германия „ се застъпва за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна без никакви в случай че и само че “.

По-късно Бербок акцентира, че Берлин също е решен да наложи стопански наказания при положение на съветска експанзия, макар че те биха били изключително мъчителни за немската стопанска система.

„ Да, ние самите сме подготвени да платим висока икономическа цена за това, тъй като това е въпрос на сигурността на Украйна “, сподели тя.

През последните дни някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер, другар на Путин с тесни стопански връзки с Кремъл, провокира отвращение в Германия и отвън нея, като упрекна Украйна в „ дрънчене на сабя “ единствено дни преди да бъде номиниран за член на борда на Руската газова компания Газпром.

Запитан по въпроса, украинецът Кулеба сподели, че изявленията на някогашния канцлер не заслужават доста внимание. „ Да коментираш господин Шрьодер е същото като да коментираш представителя на Владимир Путин “, сподели той.

***

Рим. Представителят на Италия се счита за любимец измежду кандидатите за поста общоприет секретар на НАТО след края на мандата на Йенс Столтенберг. Според вестник La Repubblica във вторник този пост би трябвало да бъде ангажиран от представител на една от страните от средиземноморския район посредством негласна ротация.

Както отбелязва вестникът, Испания и Португалия не могат да се смятат за съперници, защото представители на тези страни към този момент заемат значими позиции в интернационалната политическа подчиненост: испанецът Жозеп Борел е висш представител на Европейски Съюз за външните работи, а португалецът Антонио Гутериш оглавява Организация на обединените нации.

В същото време вестникът показва, че италианското държавно управление към момента не е взело решение за своя претендент, който би трябвало да бъде утвърден преди срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид.

По неизказана традиция някогашните министър председатели са добре пристигнали на поста общоприет секретар на НАТО. Но някогашните италиански министър председатели Енрико Лета и Паоло Джентилони не могат да бъдат номинирани. Първият управлява Демократическата партия, която следва да бъде реорганизирана, и има съществени политически упоритости на парламентарните избори следващата година. За Рим не е преференциално да номинира Джентилони, сегашния еврокомисар по стопанската система, защото неговият правоприемник в Европейската комисия може да е по-малко предан към Италия, която получава забележителна финансова помощ от европейски фондове. Матео Ренци неведнъж е заявявал, че не е подобаващ за ролята на общоприет секретар на НАТО.

Вестникът отбелязва, че от огромна страна е допустима и кандидатура на министър. ред евентуалните кандидати са някогашният външен министър и някогашен висш представител на Европейски Съюз по външните работи Федерика Могерини, някогашният министър на защитата Роберта Пиноти и актуалният министър на защитата Лоренцо Герини.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР