Вашингтон. Повече от 20 мощни торнада преминаха през шест щата

...
Вашингтон. Повече от 20 мощни торнада преминаха през шест щата
Коментари Харесай

„Российская газета“: Над 100 са жертвите на опустушителните торнада в САЩ

Вашингтон. Повече от 20 мощни торнада минаха през шест щата в Средния Запад и южната част на Съединените щати, оставяйки доста опустошения след себе си, като над 100 души станаха жертви на неприятното време, написа “Российская газета “ .

Както обясниха учените, мощни кафези от гръмотевична стихия са се появили вследствие на конфликта на топъл, мокър въздух от Мексиканския залив и по-студен, изсъхнал въздух от север. Огромни въздушни фунии удариха няколко щата измежду нощ.

Експертите нарекоха тези торнада едни от най-мощните в историята. Радиусът им на деяние по предварителни оценки е бил минимум 400 километра - това в никакъв случай не се е случвало, акцентират метеоролозите. Преди това най-голямото торнадо е следено през март 1925 година - фунията изминава разстояние от 355 километра, минавайки през Мисури, Илинойс и Индиана.

Силните въздушни течения са вдигнали коли и елементи от къщи на височина от минимум девет километра, а метеорологична станция, ситуирана покрай Мейфийлд в Кентъки, записва ентусиазъм напразно със 1скорост 72 километра в час. Влак е бил изваден от релсите в придвижване.

В град Мейфийлд в Кентъки броят на жертвите на торнадото може да надвиши 110. Всички те по време на бедствието са били в завода за произвеждане на свещи. В града с население от към 10 000 души може да се видят части арматура, метал, скъсани електропроводи и смачкани коли по улиците. Покривите на оживелите здания са откъснати, стъклата на прозорците са счупени. Спасителните интервенции са възпрепятствани, тъй като пожарната в Мейфийлд и центъра за незабавна помощ, също са били наранени от бедствието, съобщи Associated Press.

По предварителни данни над 70 души са починали вследствие на торнадото в Кентъки и над 20 в Арканзас, Илинойс, Мисури, Мисисипи и Тенеси. Според губернатора Анди Бешеър, представен от Axios, броят на жертвите в Кентъки може да надвиши 100. Той го назова " най-лошото, най-разрушителното и смъртоносно торнадо " в историята на щата. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в събота разгласи изключително състояние в Кентъки и разпореди федерална помощ за района.

През деня стопанинът на Белия дом се свърза с губернаторите на щати, наранени от необикновеното злополучие, и им сподели да приказват с него непосредствено, в случай че имат потребност от федерална поддръжка. Байдън сподели, че ще посети щатите, наранени от едно от най-мощните торнада в историята, незабавно щом наличието му „ няма да пречи на напъните за избавяне и възобновяване “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР