Вашингтон. По време на преговорите за сигурност с представители на

...
Вашингтон. По време на преговорите за сигурност с представители на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Вашингтон. По време на договарянията за сигурност с представители на Съединени американски щати и НАТО съветските дипломати са „ загатнали “ за опцията за разполагане на нуклеарни ракети „ по-близо до американските крайбрежия “, в случай че Западът не одобри настояванията на Москва за гаранции за сигурност в Европа, написа американският вестник The New York Times , която се базира на западни дипломати, взели участие в полемиките.

Според изданието съветски представители не са оповестили непосредствено сходни проекти. Вестникът не прецизира по какъв начин тъкмо са изразени тези подмятания, както и за кои съответни страни и територии, ситуирани " по-близо до крайбрежията на Съединени американски щати ", става дума. В публикацията обаче се споделя, че това ще понижи времето за доближаване до задачата до пет минути.

Според създателите на публикацията е невероятно да се каже какъв брой съществени са сходни проекти и дали те са опит за заплашване на западните страни, с цел да ги принудят да одобряват съветските претенции в договарянията. В същото време, както означават публицистите, сходни планове припомнят за карибската рецесия от началото на 60-те години.

По-рано съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в изявление за телевизионния канал RTVI сподели, че Русия може да организира „ дейности “ посредством Военноморски сили, в случай че Вашингтон предизвика Москва и продължи да оказва боен напън върху нея. Отговаряйки на въпроса дали въобще се обмисля опцията за разполагане на съветска военна инфраструктура, да вземем за пример във Венецуела или Куба, той сподели: „ Не желая да удостоверявам нищо, само че няма и да изключа нищо тук “.
***

Киев. В случай на огромна съветска експанзия против Украйна могат да бъдат въведени ограничения против газопровода „ Северен поток-2 ". Съответното изказване направи немският външен министър Аналена Бербок по време на взаимен брифинг с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба в Киев, цитира думите й украинското издание “Главред “ .

Бербок напомни, че процесът по узаконяване на газопровода към този момент е спрян.

" Ние, отчитайки този план, имаме геополитически нюанси. Подкрепяме позицията на Вашингтон, че в случай че ескалацията от Руската федерация продължи, ще предприемем съответните ограничения ", акцентира немският външен министър.

Министърът означи, че поддържа териториалната целокупност на Украйна и въпросът за суверенитета на самостоятелна страна за нея „ не е въпрос за разискване “.

" Всяка нова експанзия ще има висока цена. Ние сме подготвени да водим сериозен разговор с Русия, тъй като дипломацията е единственият подобаващ метод за разтоварване на напрегнатата обстановка ", сподели Бербок.

В същото време тя добави, че Германия няма да приказва за Украйна без Украйна и ще координира тясно всички свои стъпки с НАТО и украинската страна.

По-рано беше обявено, че Сенатът на Съединени американски щати не поддържа законопроекта на републиканеца Тед Круз за наказания против " Северен поток-2 ". Не беше допустимо да се съберат нужните 60 гласа за неговото утвърждение по време на съвещанието на Сената.

Изданието напомня, че по-рано Федералната мрежова организация на Германия спря процеса на узаконяване на оператора на съветския газопровод „ Северен поток-2 “. Процедурата беше сложена на пауза заради противоречие на структурата на собствеността на плана с немското законодателство.
***

Тирана. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разиска стъпките за задълбочаване на съдействието с Албания, като оцени всички аспекти на двустранните връзки по време на формалното си посещаване в страната в понеделник, написа турското англоезично издание Daily Sabah .

При идването си в столицата Тирана Ердоган беше посрещнат от премиера на Албания Еди Рама с публична гала на интернационалното летище в Тирана.

Президентът беше съпроводен от делегация на високо равнище, включваща външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на защитата Хулуси Акар, министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министъра на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум, министъра на младежта и спорта Мехмет Мухарем и министъра на туризма Нури Ерсой.

Ердоган също участва на гала по предаването за живеене на стотици жилища, издигнати от Турция в северозападния град Лач, който беше изумен от мощно земетресение през ноември 2019 година

„ Щастието на Албания е нашето благополучие, нейната тъга е нашата тъга “, сподели той при откриването на обекта.

Той напомни, че Турция реагира бързо след земетресението, с цел да отговори на потребностите на албанския народ, като активизира всички средства на страната и изпрати механически екипи.

„ Фактът, че Турция беше първата страна, която се втурна да помогне на района след земетресението, е най-голямото доказателство за мощната взаимност сред нас. "

Освен това Ердоган даде обещание да продължи да бъде на страната на албанците и в бъдеще.

„ Увенчаваме другарството сред Турция и Албания с предаването на тези жилища, предопределени за хората, изгубили домовете си по време на земетресението “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР