Заплатите в САЩ не растат толкова бързо. Това е добре за Федералния резерв, но не и за работниците

...
Вашингтон, окръг Колумбия CNN — Увеличението на заплатите в САЩ
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия CNN —

Увеличението на заплатите в САЩ се охлади през второто тримесечие, което показва известно отслабване на инфлационния натиск, според данни от Бюрото по трудова статистика, публикувани в петък.

Заплатите и обезщетенията, изплащани на работниците в САЩ, се повишиха с 1% през второто тримесечие спрямо предходното, което е малко по-слаб темп от ръста от 1,2% през първите три месеца на годината.

Индексът на разходите за заетост, всеобхватна мярка за разходите за компенсации на работодателите, напредна с 4,5% през второто тримесечие спрямо година по-рано, което е по-бавно темпо от ръста от 4,8% по-рано през годината.

Защо по-силният ръст на заплатите не е чудесен за Фед

Въпреки че по-високите заплати са страхотни за работниците, необичайно силният ръст на заплатите може да подхрани инфлацията и да доведе до повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

По-слабите данни за заплатите през второто тримесечие са положителен знак за Фед, който се опитва да охлади икономиката и да доведе пазара на труда до по-добър баланс, за да се бори с инфлацията, която все още е доста над целта на централната банка от 2%.

Клиент по време на голямото повторно отваряне на универсален магазин Century 21 в Ню Йорк, САЩ, във вторник, 16 май 2023 г. Клиент по време на голямото повторно отваряне на универсален магазин Century 21 в Ню Йорк, САЩ, във вторник, 16 май 2023 г. Стефани Кийт/Блумбърг/Гети изображения

Федералният резерв повиши референтната си лихва по заеми с една четвърт пункт тази седмица, но служителите запазиха ястребова позиция, предполагайки, че още едно увеличение на лихвите остава на масата. Времето на последното увеличение на лихвения процент не е ясно, но служители на Фед подчертаха важността на предстоящите икономически данни в това решение.

В отделен доклад, публикуван в петък, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – индексът на цените на личните потребителски разходи – се е повишил с 3% за 12-те месеца, приключили през юни, забавяне от нивото от 3,8%, публикувано през май, докато основният индекс се забави до 4,1 % от 4,6% през същия период.

Докладът на ECI от петък и по-слабото отчитане на инфлацията за юни помагат да се направи аргумент за поддържане на лихвите стабилни.

Мониторинг на свития пазар на труда

Федералният резерв следи отблизо състоянието на пазара на труда поради ролята, която по-високите разходи за труд играят при повишаването на потребителските цени. Търсенето на работници остава високо, като свободните работни места все още се движат над нивата отпреди пандемията, въпреки че паднаха от рекордно високо ниво, достигнато миналата година.

Това накара работодателите да повишат заплатите, за да привлекат успешно таланти, особено сред някои трудоемки фирми, предоставящи услуги, които се борят да наемат квалифицирани работници. Тези разходи обикновено се прехвърлят върху потребителите, захранвайки инфлацията.

Пазаруващ проучва купища дрехи на търговска маса в склад на Costco, четвъртък, 22 юни 2023 г., в Колорадо Спрингс, Колорадо. В петък Министерството на търговията публикува своя доклад за май относно потребителските разходи. Докладът съдържа мярка за инфлацията, която се следи отблизо от Федералния резерв. (AP Photo/David Zalubowski) Купувач проучва купища дрехи на търговска маса в склад на Costco, четвъртък, 22 юни 2023 г., в Колорадо Спрингс, Колорадо. В петък Министерството на търговията публикува своя доклад за май за потребителските разходи. Докладът съдържа мярка за инфлацията, която се следи отблизо от Федералния резерв. (AP Photo/Дейвид Залубовски) Дейвид Залубовски/AP/FILE

Но пазарът на труда се охлади през последните няколко месеца, тъй като свободните работни места намаляха, докато делът на хората, които са заети или търсят работа, се увеличи, така че част от тази динамика бавно се оттегля.

„Този ​​доклад е отражение на факта, че растежът на заплатите се забавя, тъй като пазарът на труда се охлажда, така че днес сме на различно място, отколкото в началото на второто тримесечие, когато все още излизахме от вълна от високопоставени съкращения , особено в технологичния сектор и значителни тревоги за рецесия“, каза Даниел Джао, водещ икономист и старши мениджър в сайта за работа Glassdoor.

Остава да се види дали инфлацията може да стигне до 2% без съществено отслабване на пазара на труда. Такъв сценарий би се считал за меко кацане и инвеститорите са станали по-уверени, че Фед може да го постигне. Но неотдавнашното забавяне на инфлацията беше обнадеждаващо за американските потребители и предприятия това лято. Според последното потребителско проучване на Мичиганския университет потребителското настроение се е повишило с 8% през юни спрямо предходния месец.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР