САЩ потвърждават задържането на ирански петролен товар по-рано тази година

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати признаха, че са заловили
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати признаха, че са заловили товар, съдържащ близо един милион барела ирански петрол по-рано тази година, ход, който разпали напрежението в Персийския залив.

Изземването беше съобщено за първи път през април от информационната агенция Ройтерс, но Министерството на правосъдието на САЩ го потвърди за първи път в петък.

В него се казва, че петролът е „предмет на гражданско дело за конфискация“, след като корабната компания, управляваща кораба за превоз на петрол, Suez Rajan Limited, се призна за виновна в заговор за нарушаване на санкциите на САЩ.

„Това е първото по рода си наказателно решение, включващо компания, която е нарушила санкции, като е улеснила незаконната продажба и транспорт на ирански петрол и идва в съгласие с успешно конфискуване на над 980 000 барела контрабанден суров петрол“, каза Министерството на правосъдието в изявление.

Той приветства това, което нарече „успешно спиране на многомилионна доставка на суров петрол от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC)“, който е определен като „чуждестранна терористична организация“ в САЩ.


Съобщението идва в момент, когато САЩ и Иран финализират сделка за размяна на затворници, въпреки неуредените въпроси относно санкциите и ядрената програма на Техеран.

В седмиците след като конфискува иранския петрол, Вашингтон обвини Техеран, че е заловил няколко международни кораба, преминаващи през Персийския залив.

През август Пентагонът обяви, че изпраща хиляди допълнителни американски войници в региона, за да помогне за „подкрепа на усилията за възпиране“ и защита на морските пътища, включително Ормузкия пролив, което предизвика гнева на Техеран.

Докато САЩ гледат на прехващането на ирански петролни кораби като на правоприлагащи органи, Иран заяви, че изземването на иранска собственост в международни води е равносилно на пиратство.

„Актовете на проникване на танкери, превозващи ирански петрол, са ясен пример за пиратство“, каза говорителят на иранското министерство на външните работи Насър Канаани миналия месец.

„Иран няма да стои със скръстени ръце по отношение на всяко нарушение на правата на нацията и ще реже ръцете на агресорите.“

САЩ започнаха да разтоварват иранския петрол близо до Тексас през август, съобщиха няколко медии миналия месец. Американските прокурори също се стремят да получат съдебна заповед за притежание на петрола „въз основа на американските закони за тероризма и прането на пари“. Иран е в списъка на страната с „държавни спонсори на тероризма“.


Междувременно Вашингтон и Техеран се борят да съживят преговорите относно ядрената сделка от 2015 г., според която Иран ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите срещу икономиката си.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отмени сделката през 2018 г. и оттогава Иран, който отрича да търси ядрено оръжие, ескалира ядрената си програма.

Администрацията на Байдън продължи да налага санкциите на Тръмп, като обеща да ограничи силно продажбите на петрол на Иран. Въпреки това настоящите американски служители обвиняват бившия президент за безизходицата.

„Бих просто посочил, че при администрацията преди предишния човек ядрената програма на Иран беше в кутия. Последният човек го пусна от кутията“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери във вторник, имайки предвид Тръмп.

„Сега се опитваме да управляваме резултатите от това решение. И ние го правим, докато възпираме Иран да се насочи към ядрено оръжие. И досега успяхме да направим това. Това е нещо, за което оставаме бдителни всеки ден.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР