Вашингтон не вярва, че може бързо да наруши продължаващите от

...
Вашингтон не вярва, че може бързо да наруши продължаващите от
Коментари Харесай

Вашингтон не вярва, че може бързо да наруши връзките между Индия и Русия: Нед Прайс

Вашингтон не има вяра, че може бързо да наруши продължаващите от десетилетия двустранни връзки сред Индия и Русия, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.

По време на брифинг във вторник Прайс беше запитан за какво групите, в които Вашингтон и Ню Делхи вземат участие взаимно - в това число Четиристранният разговор за сигурност (Quad) на Съединени американски щати, Индия, Австрия и Япония , който организира среща на върха в същия ден - не са създали изрично изказване по отношение на военната интервенция на Русия в Украйна.

 

" Индия има връзки с Русия, които се развиват от десетилетия, до момента в който спорът в Украйна продължава единствено три месеца ", отговори Прайс, като даде да се разбере, че това не е задоволително дълъг интервал, с цел да могат управляващите в Индия да трансформират по някакъв метод позицията си.

 

  " Никога не сме считали, че е реалистично или допустимо да се опитаме да променим или да пренаредим историческите връзки на Индия с Русия, които са се развивали в продължение на десетилетия, в границите на дни, седмици или даже месеци ", сподели той.

Но с помощта на двупартийните старания, положени от администрацията на Джордж Буш-младши сред 2001 и 2009 година, Съединени американски щати към този момент могат да бъдат " сътрудник на Индия, какъвто не можехме да бъдем, когато връзките на Индия с Русия се развиваха по време на Студената война ", уточни представителят.

 

Сътрудничеството сред Вашингтон и Ню Делхи обгръща стопанската система, търговията и сигурността, като Вашингтон е " убеден, че тези връзки ще се укрепват и отсега нататък ", добави той.

Индия не пожела да осъди Русия за изпращането на войски в Украйна в края на февруари и се опълчи на устрема на Съединени американски щати да се причисли към строгите интернационалните наказания против Москва. По време на спора Ню Делхи стартира да купува рекордни количества съветски нефт.

 

Индия и Русия не престават публично да дефинират връзките си като " особено и привилегировано стратегическо партньорство " Тези връзки включват освен стопанската система и политиката, само че и сигурността, като съгласно оценки на американски откриватели 85% от оръжейните системи на Индия са с съветски или руски генезис.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР