Вашингтон инвестира сериозно в собствено производство на чипове в случай

...
Вашингтон инвестира сериозно в собствено производство на чипове в случай
Коментари Харесай

САЩ се готвят за “чипова война” с Русия и Китай

Вашингтон влага съществено в лично произвеждане на чипове при положение на спор в Тайван

Съединени американски щати взеха решение да похарчат 200 милиарда $ за личното си произвеждане на полупроводници. Според Вашингтон по този начин ще избегнат опасности при положение на спор с Китай за Тайван, главният производител на чипове в света. Освен това в този случай Съединени американски щати освен ще създават чипове сами, само че и ще могат да блокират за Русия и Китай новите технологии в тази област. Ще успее ли Америка да стане монополист на пазара на авангардни микросхеми?

„ Съединените щати стартират да подхващат дейности за ограничение на високотехнологичния бранш на Русия и Китай. Всъщност тази област е изправена пред невиждан брой ограничения за надзор на износа, подхванати от Вашингтон. Рестриктивната политика се постанова освен на сътрудниците на Съединени американски щати, само че и на страните, които са софтуерно подвластни от тях “, сподели Иван Тимофеев, програмен шеф на Валдайския спорен клуб.

Наскоро клубът разгласява аналитична записка за въздействието на американския закон за чиповете и науката върху съветската високотехнологична промишленост. Този акт беше подписан от Джо Байдън на 9 септември 2022 година и имаше за цел освен да резервира преобладаващата позиция на американските компании в този сегмент, само че и да минимизира въздействието на Китай на международния пазар на полупроводници.

Всъщност законодателната самодейност на Съединени американски щати основава специфична конструкция, в границите на която Вашингтон и неговите съдружници ще реализират свободното придвижване на вложения и технологии. В същото време други страни, по-специално Русия и Китай, съгласно проекта на Съединени американски щати, трябваше да бъдат отрязани от тези процеси, което ще разреши на Съединени американски щати да завоюват във зараждащата конкуренция.

„ Пазарът на чипове е четвъртият по величина в света след петрола, петролните артикули и колите. Затова Америка желае да стане по-независима във връзка с високите технологии, пробвайки се да се отбрани от евентуален спор в Тайван, който към момента е значим снабдител на микрочипове. Вашингтон възнамерява да реализира автономност до 2027 година “, отбелязва съавторът на бележката Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на Университета в Санкт Петербург.

„ Щатите възнамеряват интензивно да влагат в просвета и високотехнологично произвеждане. Това ще им помогне да поддържат високи достижения в тази област, в това число посредством привличане на експерти от целия свят. Но Съединени американски щати може да са закъснели с приемането на този закон. През 2022 година този ход изглеждаше като излишно скъпо и рисковано решение. Това може да докара до там, доста цели на Съединени американски щати няма да бъдат реализирани “, отбелязва политологът.

„ Русия може да преодолее отрицателните последствия от дейностите на Вашингтон посредством усилване на съдействието с други страни. Разбира се, Китай може да се притече на помощ, само че броят на сътрудниците би трябвало да се разшири. По-специално не би трябвало да забравяме съдействието с Индия и Беларус “, акцентира Ткаченко.

„ Високотехнологичната промишленост в Русия също е изправена пред редица вътрешни проблеми. По-специално, нашите клиенти рядко желаят от производителите да основат принадлежности за работа върху бъдещи артикули. Ние сме напълно фокусирани върху готовия артикул. Това пречи на развиването на сферата “, споделя Андрей Терехов, съавтор на бележката, началник на катедрата по редовно програмиране във Факултета по математика и механика на Държавния университет в Санкт Петербург.

„ Ситуацията обаче последователно се трансформира. Санкциите направиха процеса на закупуване на чипове от Тайван извънредно сложен, което усили интереса на съветските клиенти към локалните разработки. Все повече и повече пари идват в промишлеността, има извънредно огромен брой поръчки “, отбелязва Терехов.

„ Всъщност Съединените щати отприщват софтуерна война против Китай и Русия. Ограничителните ограничения на Вашингтон обаче дават подтик на Пекин да сътвори лично произвеждане. Ние не изоставаме толкоз доста от Америка в тази област. След година и половина или две години ще можем да настигнем Съединени американски щати “, сподели Нелсън Вон, вицепрезидент на Шанхайския център за стратегически и интернационалните проучвания.

„ Китай решително заема позицията на национално произвеждане. Възнамеряваме да понижим разликата от Съединени американски щати, които започнаха да играят жестоко на интернационалната сцена. В момента се създава общоприет проект, който ясно ще опише рисковете и стъпките, които Китай ще предприеме за реализиране на автономност в производството на микрочипове “, акцентира Вон.

„ Американците са подготвени да влагат големи суми в софтуерния бранш – към 200 милиарда $. В същото време Китай се стреми да построи самостоятелна система за произвеждане на чипове в границите на страната, с цел да не зависи от Съединени американски щати. А от страна на Съединени американски щати това наподобява като подготовка за война за Тайван. Без тайванската връзка производството на чипове ще спре и Съединените щати обмислят този сюжет “, сподели Руслан Юнусов, съосновател на Руския квантов център.

„ При зараждащата конкуренция обаче е значимо да запомните, че секторът на електрониката не е привързан с Брутният вътрешен продукт или индустриални индикатори. Развитието му зависи от размера на пазара. Пазарът на електроника е привързан с броя на хората, тъй като всеки има смарт телефон. По-голямата част от популацията живее в страните от БРИКС. Възниква въпросът с кого ще бъде Делхи? ”, прибавя Юнусов.

„ В това отношение Индия се откроява изключително: голямо население, колосални вероятности. Много е значимо да получим Делхи като съдружник, защото такова партньорство може да играе значима роля в дълготраен проект “, акцентира специалистът.

„ В момента Русия не може да реализира цялостна автономност по въпроса за производството на чипове. В това отношение стеснен софтуерен съюз с Китай би бил извънредно потребен. Това е преференциално и за двете страни: както Москва, по този начин и Пекин имат такива пълномощия, които могат да съставляват интерес за съдружника, позволявайки му да се развива по-успешно “, обобщава Юнусов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР